Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

POZOR: Na horách riadne zafúka, sever Slovenska opäť potrápi sneh

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pre okresy Poprad, Liptovský Mikuláš, Brezno a Tvrdošín platí výstraha druhého stupňa pred vetrom.

Bratislava 12. februára (TASR) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred vetrom na horách, najmä v oblasti Tatier, kde platí pre okresy Poprad, Liptovský Mikuláš, Brezno a Tvrdošín výstraha druhého stupňa. SHMÚ o tom informuje na svojom webe.

V týchto lokalitách sa na hrebeňoch Tatier očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 90 – 110 kilometrov za hodinu, v nárazoch ojedinele okolo 140 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe nadpriemerná a predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," informujú meteorológovia.

SHMÚ vydal aj výstrahu pred vetrom. Tá platí do 17.00 h pre viaceré okresy v Bratislavskom, Košickom, Nitrianskom, Trnavskom a Prešovskom kraji.

Meteorológovia varujú aj pred snežením, a to najmä na severe krajiny. Výstraha prvého stupňa pred snežením platí pre okresy Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad. V týchto lokalitách môže napadnúť 20 – 30 centimetrov nového snehu. V tejto súvislosti sa budú vo viacerých okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho, Prešovského a Žilinského kraja tvoriť snehové jazyky a záveje.

V okolí Námestova sa tvoria snehové jazyky a záveje


Na horskom priechode Príslop, na Rovnej Hore a v okolí Námestova sa na cestách III. triedy vplyvom silného nárazového vetra vytvárajú snehové jazyky a záveje. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý okrem R3 Trstená - Tvrdošín a R3 Sedliacka Dubová - Široká, kde sa na vozovke miestami nachádza kašovitý sneh do jedného centimetra.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. V hornatejších oblastiach Slovenska sú vozovky miestami pokryté vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného až zľadovateného snehu do troch centimetrov, zriedkavo do piatich centimetrov.

Všetky horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na horských priechodoch Vrchslatina, Huty, Herlianske sedlo, Vernár, Podspády, Čertovica, Makov, Príslop, Fačkov a Chorepa je na vozovke vrstva čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov, na horských priechodoch Dobšiná, Šturec, Donovaly a Zbojská je miestami zľadovatený sneh do troch centimetrov.