Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Vietor odštartoval rýchlostné preteky, tu sú prvé merané výsledky

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

SHMÚ vydal výstrahu 2. stupňa pred vetrom. Vietor už zosilnel, hlásia meteorológovia.

Bratislava 23. októbra (Teraz.sk) - Tak už to vypuklo. Ostré preteky vetra v povetrí nad Slovenskou odštartovali, páni a dámy držte si klobúky!

A už tu máme aj výsledky z prvého meraného tréningu, stopky sa zastavili o 17:10 stredoeurópskeho času. Vietor mal zatiaľ najrýchlejší čas v stanici Malý Javorník v Malých Karpatoch, teda pri Bratislave, a v Telgárte.

Na prvej spomínanej horskej časti trate namerali, že maximálne nárazy vetra v prepočte dosahovali rýchlosť 76,32 km/h (teplota vzduchu 4,3 °C) , na južnom úpätí Nízkych Tatier v Telgárte to bolo 72,72 km/h (teplota vzduchu 2,8 °C). „V najbližších hodinách bude fúkať ešte silnejšie,“ napísal SHMÚ na svojom webe.

Podľa Beaufortovej stupnice sily vetra (založená na pozorovaní podmienok a vlnenia na vodnej hladine) by sme spomínaný „fičák“ mohli zaradiť, ak by nešlo len o nárazy niekde medzi búrlivý vietor a víchricu.

Zvyšné údaje si pozrite v tabuľke SHMÚ. Pozor, k svetovému času UTC treba pridať dve hodiny a údaje o rýchlosti nárazov vetra sú v m/s a nie km/h.

Tabuľka SHMÚ s hodnotami maximálnej rýchlosti vetra v nárazoch a teploty vzduchu.
Foto: SHMÚ


O sile severného vetra je aj chronicky známa pesnička z chronicky známeho filmu Vrchni prchni.




SHMÚ vydal výstrahu 2. stupňa pred vetrom



výstraha SHMÚ
Foto: SHMÚ
Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal dnes výstrahu 2. stupňa pred silným vetrom. Podľa meteorológa SHMÚ Norberta Polčáka sa v neskorších popoludňajších, nočných a ranných hodinách môže vietor v nárazoch zosilnieť na 60 až 80 km/h.

V niektorých lokalitách západného Slovenska, ako je Záhorie, Malé Karpaty, Biele Karpaty, Strážovské vrchy, stredné Považie, a tiež východného Slovenska, Košická kotlina, Slanské vrchy, Východoslovenská nížina, Vihorlat a Bukovské vrchy, môže vietor ojedinele dosahovať v nárazoch 80 až 100 km/h.

Najsilnejšie nárazy, okolo 100 km/h, sa očakávajú na Horehroní v okolí Telgártu a miestami v okresoch Revúca, Rožňava a Košice okolie, kde môžu silné nárazy vetra výrazne skomplikovať aj dopravu.