Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Záver týždňa bude horúci: Meteorológovia očakávajú až 34 stupňov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zvýšené teploty nie sú v letnej sezóne nezvyčajné, ale pre niektorých ľudí môžu spôsobiť nadmerné zaťaženie organizmu.

Bratislava 26. júla (TASR) – Cez víkend dosiahne teplota vzduchu na západe a juhu Slovenska 33 až 34 stupňov Celzia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

V oba dni bude mať vzduch najvyššiu teplotu medzi 15.00 a 17.00 h. Zvýšené teploty nie sú v letnej sezóne nezvyčajné, ale pre niektorých ľudí môžu spôsobiť nadmerné zaťaženie organizmu.

Na piatok (27.7.) a sobotu (28.7.) vydal SHMÚ výstrahu prvého stupňa v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom aj Košickom kraji.

Na juhu Slovenska môžu teploty v piatok dosiahnuť 33 stupňov Celzia


V južnej časti Slovenska sa v piatok môžu teploty vyšplhať nad 30 stupňov Celzia. Na svojej webovej stránke o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý pre viaceré okresy vydal výstrahu pred vysokými teplotami.

Na juhu Slovenska meteorológovia ojedinele očakávajú dosiahnutie maximálnej teploty vzduchu 33 stupňov Celzia. "Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká," uvádza SHMÚ s tým, že vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.

Ústav v tejto súvislosti vydal na piatok pre viaceré okresy Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho, Banskobystrického a Košického kraja výstrahu prvého stupňa s platnosťou od 15.00 do 18.00 h.