Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vo Vernári ráno mrzlo, popoludní tam teplota vystúpila nad 25 stupňov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na takúto amplitúdu teploty vzduchu vplýva aj druh a vlhkosť pôdy, tvary reliéfu či stupeň rozvoja vegetácie.

Bratislava 22. apríla (TASR) – Mimoriadne teplé počasie zaznamenali meteorológovia na Slovensku v sobotu 21. apríla. Hoci teplota vzduchu nestihla vystúpiť na hodnotu 30 stupňov Celzia, čo by už znamenalo tropický deň, teplota na niektorých miestach prekročila 28 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojej facebookovej stránke.

Najteplejšie bolo na staniciach Šaštín - Stráže a Slovenský Grob. „Okrem mimoriadne teplého počasia bol zaujímavý aj rozdiel medzi minimom a maximom dennej teploty vzduchu. Tá dosiahla miestami viac ako 20 a ojedinele viac ako 25 stupňov Celzia. Najväčšiu amplitúdu teploty vzduchu sme zaznamenali v Hornádskej kotline na stanici Spišské Vlachy,“ uviedol SHMÚ.

Na stanici Vernár meteorológovia dokonca zaznamenali súčasný výskyt mrazového dňa, teda minimálnu teplotu nižšiu ako nula stupňov Celzia a letného (maximálna teplota 25 stupňov Celzia a viac) dňa. Meteorológovia tu nadránom namerali 0,9 stupňa pod nulou a cez deň 25,4 stupňa Celzia. „Veľká amplitúda teploty vzduchu sa u nás vyskytuje typicky na jar, najmä pri jasnom alebo len málo oblačnom počasí, v suchej vzduchovej hmote a pri slabom vetre. Na amplitúdu teploty vzduchu vplýva aj druh a vlhkosť pôdy, tvary reliéfu či stupeň rozvoja vegetácie. Absolútne najväčšiu amplitúdu teploty vzduchu sme u nás zaznamenali v marci v roku 1953 na stanici v Oravskej Lesnej až 33,9 stupňa Celzia," dodal SHMÚ.