Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: SLEDUJEME: Slovensko je pod snehom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Horský priechod Donovaly je neprejazdný pre nákladnú dopravu nad desať metrov dĺžky. Neupravené cesty sú v Žiline a jej okolí.

Bratislava 4. januára (Teraz.sk/TASR) - Hoci sú všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty a cesty prvej, druhej a tretej triedy na území Slovenska zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Povrch vozoviek južného Slovenska je prevažne suchý až mokrý. Na horskom priechode Zbojská je miestami zľadovatený sneh o hrúbke jedného centimetra. Informujú o tom Slovenská správa ciest (SSC) na portáli zjazdnost.sk a Stella centrum na svojej webovej stránke. 

Ako tiež informuje SSC v úseku D3 Svrčinovec - Poľana - Skalité je na vozovke miestami čerstvý sneh do troch až piatich centimetrov a v úsekoch R3 Trstená - Tvrdošín a Sedliacka Dubová - Široká je na vozovkách miestami kašovitý sneh do dvoch centimetrov.

Ako dopĺňa Stella centrum, horský priechod Donovaly je neprejazdný pre nákladnú dopravu nad desať metrov dĺžky. Neupravené cesty sú v Žiline a jej okolí. Snehové jazyky a záveje sa vytvárajú na cestách Sedmák - Drábsko, na priechodoch Čertovica a Besník a na cestách v okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa. Kvôli silnému sneženiu a vetru je uzatvorená cesta Štrba - Šuňava.

Pre silné sneženie je znížená dohľadnosť do 100 metrov v okolí Púchova, na D3 Svrčinovec - Skalité, v okolí lokalít Čadca, Pusté Pole, Haligovce a Stará Ľubovňa, do 200 m v okolí lokalít Podspády a Myjava. Cesta Srdiečko - Bystrá je prejazdná so snehovými reťazami.



Mimoriadna situácia v obci Ždiar trvá, v noci napadlo ďalších 20 cm snehu


Mimoriadna situácia v obci Ždiar v popradskom okrese trvá aj naďalej, v noci na piatok tam napadlo ďalších približne 20 centimetrov snehu. Pre TASR to uviedol starosta Ždiaru Pavol Bekeš s tým, že na niektorých miestach sú pri cestách aj viac ako dvojmetrové mantinely snehu, najväčšie sú na prístupovej ceste do obce smerom od Poľska z lyžiarskeho Strednica.

"Vo štvrtok poobede trochu prestalo snežiť, tak sa nám podarilo porozširovať cesty na hlavnom prieťahu, vyčistili sme niektoré parkoviská. Na noc sme nasadili štyri mechanizmy a pokračovali v práci. Máme tu strašne veľké mantinely, nemáme kam vyhŕňať sneh, takže sme to uvoľňovali. Snežilo nám ale celú noc, takže mimoriadna situácia trvá, pretože musíme ďalej odhŕňať," priblížil Bekeš. Dodal, že zatiaľ všetko zvládajú v rámci možností, hoci situácia je naďalej komplikovaná, najmä pre chýbajúci chodník cez obec. Po zúženej vozovke tak chodia peší i vozidlá a zimnú údržbu sťažujú aj autá turistov odstavené na ceste.

Väčšie problémy však zatiaľ kalamita nespôsobila, okrem niekoľkých rozbitých áut sa nikto vážnejšie nezranil. "Musíme sa s tým vysporiadať, pretože je hlavná lyžiarska sezóna a v obci sú stovky turistov. Máme skúsenosť aj z povodní, čo u nás boli v lete minulý rok, že sa nesťažujú na situáciu, keď vidia, že sa robí, odhŕňa. Tentoraz skôr z toho majú zážitok, aj v noci sa nejakí prechádzali po zasnežených uliciach, deti sa šmýkajú. V Leviciach či Dunajskej Strede nevidia takúto kalamitu, toľko snehu a tak vysoké mantinely," konštatoval starosta.

Zároveň dodal, že azda prvýkrát za niekoľko rokov si môžu návštevníci Ždiaru užiť v tamojších strediskách lyžovačku na prírodnom snehu, všetky svahy sú po nočnom snežení pripravené.

Mimoriadnu situáciu pre sneh vyhlásila už deviata oravská obec


Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovými prehánkami vyhlásili v uplynulých hodinách aj v Rabčiciach na Orave. Celkový počet obcí v okrese Námestovo, ktoré momentálne bojujú so snehovou kalamitou, tak stúpol na deväť.

Na odstránení kalamity v obci aktuálne pracuje päť traktorov aj ďalšia technika. Nasadených je osem ľudí a štyria zhadzujú sneh zo strechy telocvične. Podľa starostu Jozefa Slovíka sa počasie upokojilo a v súčasnosti dočisťujú niektoré úseky ciest. Za posledných 24 hodín napadlo v Rabčiciach okolo 50 až 60 centimetrov snehu.
„Máme lazovité osídlenie, takže napríklad ku trom chalupám vedie kilometer miestnej komunikácie. Takýchto osád máme asi päť, zafúkava ich cez voľný terén. Keď prešiel traktor, o hodinu musel ísť nanovo, lebo to bolo opäť zafúkané. Aktuálne pokračujeme v odpratávaní snehu. Potrebujeme rozšíriť cesty, aby boli prístupné pre záchranný systém,“ povedal pre TASR.

Mimoriadna situácia v súvislosti so snehom aktuálne platí celkom v 13 obciach na území Žilinského kraja. Ide najmä o samosprávy z regiónov Oravy, Kysúc a z okresu Žilina. Informácie poskytol v piatok dopoludnia vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

Snehová kalamita zastihla najmä obce v okrese Námestovo. Konkrétne ide o Mútne, Oravskú Lesnú, Oravské Veselé, Oravskú Polhoru, Sihelné, Rabču, Novoť, Zubrohlavu a Rabčice. V okrese Žilina vyhlásili mimoriadnu situáciu obce Lutiše, Belá a Terchová. Na Kysuciach majú najväčšie ťažkosti so snehom v Skalitom.



Cesty na Orave sú zjazdné, problémom sú však horské priechody, zapadol aj sypač


Cesty na Orave sú aktuálne prejazdné. Problematické sú však horské priechody, kde sa tvoria jazyky aj vysoké snehové mantinely. Riaditeľ závodu Orava Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja Jozef Oršuliak v piatok pre TASR povedal, že snehové steny sa snažia odstrániť nakladačmi a ťažšími mechanizmami.

„Je to napríklad Malatiná, Sihelné, Mútne, Príslop či Oravská Lesná. Sú tam mantinelmi zúžené vozovky, pretože snehu je veľa. Inak sú cesty zjazdné bez problémov. Teraz sa trošku ukázalo slniečko, tak dávame dokopy mechanizmy a sypače, na ktorých sú poruchy. Hlásia znova sneženie, tak sa na to pripravujeme,“ priblížil.

Jeden zo sypačov skončil v nočných hodinách v priekope pri obci Hruštín. „Záchranný systém ho príde vytiahnuť. Inak je všetka technika vonku. Sem tam sa niečo pokazí, ale dáme to rýchlo dokopy,“ uviedol s tým, že aktuálne sa pokúšajú odstrániť vrstvu snehu na cestách druhej a tretej triedy.

Za pomoci ťažšieho mechanizmu sa v uplynulých hodinách podarilo rozhrnúť sneh po krajoch cesty do Malatinej. Podľa starostu Zdenka Kubáňa je v piatok po kalamite slnečno, bezvetrie a nesneží. „Teraz je to dobré. Včera (3. 1.) a predvčerom (2. 1.) to bola kalamita, no dnes to je už rozprávková krajina. Cesta je rozhrnutá poriadne, už nemáme metrový závej a už nás tak rýchlo nezafúka. Predpokladám, že by večer muselo veľmi snežiť, aby sa na situácii niečo zmenilo. Cesta je široká, prejazdná a uvidíme, čo sa bude diať ďalej,“ uzavrel.

Mimoriadna situácia v súvislosti so snehom aktuálne platí celkom v 13 obciach na území Žilinského kraja. Snehová kalamita zastihla najmä obce v okrese Námestovo. Konkrétne ide o Mútne, Oravskú Lesnú, Oravské Veselé, Oravskú Polhoru, Sihelné, Rabču, Novoť, Zubrohlavu a Rabčice. V okrese Žilina vyhlásili mimoriadnu situáciu obce Lutiše, Belá a Terchová. Na Kysuciach majú najväčšie ťažkosti so snehom v Skalitom.

Na niektorých miestach v Prešovskom kraji sa vytvárajú snehové záveje


Cestári v Prešovskom kraji za posledných 24 hodín posypali celkovo 12.300 kilometrov ciest, prepluhovali 16.560 kilometrov ciest, spotrebovali 1700 ton kameniva, 716 ton soli a vo výkone bolo 110 vozidiel. Ako pre TASR uviedol analytik odboru prevádzky Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) Jaroslav Štofko, stále je neprejazdný úsek medzi Štrbou a Šuňavou.

"Dnes ráno k nemu pribudol úsek medzi Kežmarkom a Stráňami pod Tatrami, ktorý ale asi sprejazdnia v priebehu dňa. Asi dve hodiny bola uzavretá cesta Slovenská Ves – Vojňany, kde veľmi silno fúka. Vozidlá cez tento úsek prechádzajú, snažíme sa to udržiavať. Máme hlásené, že zafúkava taktiež cesty pri Renčišove a tiež v okolí Prešova, ako aj pri Pustom Poli," priblížil Štofko.

Cesty sú podľa neho prevažne mokré, miestami s kašovitou vrstvou snehu do výšky troch až piatich centimetrov.

Hasiči za ostatných 24 hodín, do piatkového rána, mali v súvislosti s počasím 20 výjazdov. Najviac ich bolo v okrese Poprad, konkrétne sedem. Ako pre TASR uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Prešove, išlo o vyťahovanie vozidiel, ktoré skončili mimo cestu, odstraňovanie prekážok z vozovky, ako aj o dopravné nehody.

"Celkovo zasahovalo 69 príslušníkov HaZZ a bolo nasadených 26 kusov hasičskej techniky," dodal operačný dôstojník.

Výjazdy hasičov v súvislosti s nepriaznivým počasím


Za posledných 24 hodín zasahovalo v Prešovskom a Žilinskom kraji v súvislosti s nepriaznivým počasím 123 hasičov. TASR o tom informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Situácia bola podľa Križanovej najvážnejšia v Prešovskom kraji, kde v súvislosti s hustým snežením zasahovalo 69 príslušníkov s 26 kusmi techniky 20-krát. "Príslušníci zasahovali najmä pri dopravných nehodách, vyslobodzovaní vozidiel a odstraňovaní prekážok z cestných komunikácii," uviedla.

Zuzana Farkasová z HaZZ priblížila, že v Prešovskom kraji sa presúva ťažká a vyslobodzovacia technika z obce Ždiar do obcí Tatranská Javorina a Štrbské Pleso. V oboch lokalitách je vysoký počet turistov. "Hasiči budú pomáhať pri sprístupňovaní cestnej komunikácie smerom k hranici s Poľskom a pri odstraňovaní veľkých nánosov snehu na cestách a parkoviskách," vysvetlila.

V Žilinskom kraji boli hasiči a členovia dobrovoľných hasičských zborov obce (DHZO) vyslaní k 15 udalostiam. Podľa informácií HaZZ išlo najmä o zásahy súvisiace s dopravnými nehodami a o odstraňovanie spadnutých stromov z cestných komunikácii, elektrického vedenia a zaparkovaných motorových vozidiel.



Tri desiatky hasičov od štvrtka (3.1.) pomáhajú aj v oblastiach, ktoré už niekoľko dní sužuje silné sneženie. V Žilinskom kraji je ťažká a vyslobodzovacia technika dislokovaná v oblastiach Oravská Lesná, Mútne, Novoť a Skalité. Príslušníci HaZZ pomáhajú najmä pri sprístupňovaní komunikácie, vyslobodzovaní zapadnutých vozidiel, odstraňovaní popadaných stromov, v lokalite Mútne zároveň razia cestu ku kŕmidlám pre lesnú zver.

"V Žilinskom kraji zasahovalo celkom 54 príslušníkov a 17 členov DHZO s 23 kusmi techniky. Hasiči tiež pomáhali pri zabezpečovaní priechodnosti ciest v obciach a oblastiach, ktoré sú najviac zasiahnuté hustým snežením ako Skalité, Námestovo, Oravská Lesná a Ždiar," dodala Križanová.

Na snímke autá a sypač s radlicou stoja v kolóne v dôsledku sneženia a silného vetra čiastočne zafúkanou cestou III. triedy medzi Lučivnou a Šuňavou, v Šuňave 3. januára 2018.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Cestu medzi Kežmarkom a Stráňami pod Tatrami sa podarilo sprejazdniť


Cestu medzi Kežmarkom a Stráňami pod Tatrami sa podarilo sprejazdniť. V okrese naďalej fúka na mnohých miestach nárazový vietor. TASR o tom informoval riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) pre oblasť Poprad Marián Barilla.

"Situácia sa veľmi nezmenila, ale ten vietor postupne stráca na intenzite a očakávame, že v nočných hodinách by mal ustať už definitívne," vysvetlil. Cesty v Kežmarskom okrese sú zjazdné. "Stále sa vo zvýšenej miere venujeme úsekom, ktoré sú postihnuté týmto silným nárazovým vetrom a tvorbou snehových závejov a jazykov," doplnil.

V priebehu dňa nasadili snehovú frézu na sprejazdnenie cesty medzi Kežmarkom a Stráňami pod Tatrami, ktorá bola na nejaký čas uzavretá. "Momentálne nám snehová fréza zasahuje na ceste medzi Slovenskou Vsou a Magurou. Je zjazdná, ale rozširujeme tam jazdné pásy," priblížil.



Úsek medzi Štrbou a Šuňavou, tzv. Chotár, je naďalej neprejazdný. "Fúka tam nárazový vietor, takže tam ešte nemôžeme nasadiť frézu," spomenul s tým, že majú čo robiť, aby udržali prejazdný druhý úsek spájajúci tieto dve obce.

Ako pre TASR uviedol analytik odboru prevádzky SÚC PSK Jaroslav Štofko, všeobecne sa situácia v Prešovskom kraji nateraz upokojila. Nesneží, ale zrážky tam podľa jeho ďalších slov očakávajú vo večerných hodinách. "V teréne je približne 25 áut, najmä v oblastiach Poprad, Stará Ľubovňa, Svidník a Prešov," uviedol s tým, že cesty hlavne začisťujú.

Ako TASR informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, v kraji počas dňa žiadne mimoriadne udalosti súvisiace s nepriaznivým počasím nezaznamenali.

Na severe okresov Rimavská Sobota a Revúca je na cestách zľadovatený sneh


So zľadovateným snehom musia vodiči aktuálne rátať na cestách na severe okresov Rimavská Sobota a Revúca. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) prostredníctvom svojej internetovej stránky zjazdnost.sk.

V Rimavskosobotskom okrese je zľadovatený sneh hrubý jeden centimeter na niektorých miestach horského priechodu Zbojská nad Tisovcom na ceste I/72. Rovnaké snehové podmienky cestári hlásia aj na ceste II/531 od Tisovca po hranicu okresov Revúca/Brezno.

Cesty v Košickom kraji sú aktuálne zjazdné


Cesty v Košickom kraji sú zjazdné, prevažne mokré. Pre TASR to povedala technicko-prevádzková námestníčka riaditeľa Správy ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) Zuzana Fejesová. V noci bolo vo výkone 35 sypačov a 12 nakladačov.

"Mali sme pracovnú noc, sypače sa niekoľkokrát otočili, hlavne vo východnej časti kraja, kde boli snehové prehánky, aj osemkrát za noc. Išlo aj o preventívne posypy. Snehu nebolo veľa, nedal sa ani odstrániť. Problémy neevidujeme, situácia na cestách je pomerne pokojná," povedala.

Utlačená vrstva snehu do jedného centimetra je prevažne vo vyšších polohách v severných oblastiach, kde nie je povolený chemický posyp. Ako pre TASR povedal krajský dispečer pri SC KSK Pavol Jakubec, ide o horské priechody Grajnár, Súľová či Dobšinský kopec.

Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Košiciach podľa operačnej dôstojníčky počas uplynulej noci neeviduje žiadnu dopravnú nehodu, ktorá by súvisela s počasím.

Meteorológovia varujú pred snežením a závejmi na území Slovenska


Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred výskytom snehových jazykov, závejov a sneženia na území Slovenska. V tejto súvislosti vydal pre niektoré kraje výstrahu prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstraha pred snehovými jazykmi a závejmi platí do piatka 9.00 h. Týka sa Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja. "Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," uvádza SHMÚ.

Sneženie by v piatok podvečer malo zasiahnuť Bratislavský, Trenčiansky, Prešovský a Žilinský kraj. Výstraha prvého stupňa platí od piatka 18.00 h. "Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity - dopravu a pohyb osôb," informujú meteorológovia.

V niektorých okresoch sa očakáva výskyt sneženia, pri ktorom ojedinele spadne od 20 do 30 centimetrov nového snehu.

Výstraha SHMÚ na piatok.
Foto: SHMÚ


Veľké lavínové nebezpečenstvo hrozí v Tatrách i Malej Fatre


Veľké lavínové nebezpečenstvo, štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice aktuálne prevláda vo Vysokých, Západných Tatrách aj v Malej Fatre. V ostatných pohoriach Slovenska platí zvýšená lavínová hrozba, tretí stupeň.

Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v piatok informoval, že v Malej Fatre, Vysokých a Západných Tatrách je uvoľnenie lavín pravdepodobné na mnohých strmých svahoch už pri malom dodatočnom zaťažení. Predpokladá sa aj výskyt veľkých spontánnych zosuvov.

"Počas poslednej periódy sneženia napadlo do 100 centimetrov nového prachového snehu. Stále pretrvávajúci vietor ho transportuje na záveterné strany južných, juhovýchodných a východných orientácií svahov, a to najmä v najvyšších polohách. Pri takomto množstve nového snehu sú však nebezpečné všetky expozície, obzvlášť vo Vysokých a Západných Tatrách," upozornil.

Ráno prevládalo na horách chladné, polooblačné počasie so silným vetrom. Teploty klesli na mínus 19 v najvyšších polohách po mínus desať stupňov Celzia na podhorí. Fúkal severný až severozápadný vietor o sile 36 až 54, v nárazoch 90 kilometrov za hodinu. "Posledná perióda sneženia, ktorá prišla od severozápadu, priniesla bohaté snehové zrážky. Na hrebeňoch hôr najvyšších polôh sa vytvárajú snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne," uviedol Buliak s tým, že celková výška snehu dosahuje v stredných polohách do 100 centimetrov, vo vysokých polohách Tatier 120 až 190 centimetrov.



Skalica vyzvala občanov o pomoc so zimnou údržbou, záujem bol minimálny


Mesto Skalica vypracovalo Operačný plán pre výkon zimnej údržby a takisto vyzvalo o pomoc občanov mesta. Informovalo o tom mesto na svojom webovom profile.

Zmenou legislatívy došlo k zásadnej zmene v povinnosti odstraňovať chyby v schodnosti chodníkov priľahlých k nehnuteľnostiam, pokiaľ tieto vznikli znečistením, poľadovicou alebo snehom, pričom túto povinnosť mali doteraz vlastníci, správcovia a užívatelia nehnuteľností.

Mesto Skalica má zabezpečenú zimnú údržbu a tiež je vypracovaný Operačný plán pre výkon zimnej údržby. Táto činnosť sa ale vykonáva iba v rámci finančných a technických možností mesta a dodávateľov zmluvne dohodnutej činnosti. "Finančné možnosti a technické zabezpečenie neumožňuje pokryť zimnú údržbu v prípade nepriaznivej poveternostnej situácie okamžite v rámci celého mesta. Aj z tohto dôvodu operačný plán obsahuje časové limity a prioritné lokality v rámci vykonávania zimnej údržby v našom meste," uviedla primátorka Skalice Anna Mierna.

Mesto sa obrátilo na občanov s výzvou, aby si v rámci svojej dobrej vôle ponechali dobré zvyky v starostlivosti o komunikáciu pred svojim domom. "Odozva bola minimálna. Do konca roku 2018 sa prihlásil iba jeden obyvateľ mesta," doplnila primátorka.

Ako dodala, ak každý pristúpi zodpovedne k starostlivosti o chodník podľa starého znenia zákona, mestu sa výrazne uľahčia finančné a časové prostriedky, ktoré môže využiť na údržbu lokalít, na ktorých panuje celospoločenská dohoda.