Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lekárnici sú kľúčovým prvkom skvalitňovania starostlivosti o pacienta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Od roku 2017 Slovenská lekárnická komora prevádzkuje bezplatný portál, v rámci ktorého si už viac ako 6000 pacientov overilo bezpečnosť kombinácie užívaných liekov.

Bratislava 25. septembra (TASR) – Slovenská lekárnická komora (SLeK) zdôrazňuje, že skutočným expertom na lieky je práve lekárnik. Vďaka jeho práci sa zlepšuje starostlivosť o pacientov. Pri príležitosti Svetového dňa lekárnikov (25.9) na to poukázal prezident SLeK-u Ondrej Sukeľ.

"Skúsenosti krajín Európskej únie poukazujú na to, že pokiaľ v zdravotníckom systéme zveríme lekárnikovi reálne kompetencie zodpovedajúce jeho kvalifikácii a spoločenskej potrebe, stáva sa z neho prirodzený kľúčový prvok skvalitňovania starostlivosti o pacientov v konkrétnom mieste a komunite, kde pôsobí," uviedol Sukeľ.

Podľa jeho slov takmer 5000 členov SLeK-u verí, že "myšlienky svetového dňa farmaceutov, v slovenských podmienkach prakticky realizované hlavne každodennou kvalitnou odbornou prácou, raz nájdu svoj ohlas aj vo vedení rezortu zdravotníctva".

Pripomenul tiež, že "vo vyspelom svete hľadajú a nachádzajú možnosti, ako vedomosti lekárnikov využiť a zaplatiť v prospech pacientov a v prospech kvality zdravotníctva".

Od roku 2017 SLeK prevádzkuje bezplatný portál, v rámci ktorého si už viac ako 6000 pacientov overilo bezpečnosť kombinácie užívaných liekov. Títo pacienti zároveň majú možnosť objednať sa na podrobnú konzultáciu zameranú na správne užívanie liekov a ich vhodné či nevhodné kombinácie s inými liekmi a potravou v ktorejkoľvek z viac než 200 zapojených lekární.

Svetový deň lekárnikov si spoločnosť pripomína od roku 2009.