Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Sloboda zvierat opäť rieši pochybné odchyty psov v Košiciach

Foto: TASR/Martin Baumann

Zákon ukladá obciam zabezpečiť odchyt voľne sa pohybujúcich zvierat. Na Slovensku existujú podmienky, za ktorých sa môže pes utratiť, musia však byť splnené.

Košice 16. marca (TASR) - Pochybné odchyty psov, ktoré rieši Sloboda zvierat (SZ), majú na stole košickí policajti. SZ v januári a februári tento rok kontaktovali majitelia dnes už nezvestných psov, ktorí zúfalo hľadajú svojich domácich miláčikov.

Majiteľovi z Medzeva psíka v januári "schmatli do auta" a viac ho nevidel. "Mám taký dojem, že to veľmi načierno robili," povedal dnes v Košiciach na tlačovej konferencii.

Trestné stíhanie pre prečin zanedbania starostlivosti o zvieratá bolo začaté na Obvodnom oddelení Policajného zboru Košice Sever 29. decembra 2011. Inšpektorka SZ Romana Březinová uviedla, že majú podozrenie, že činnosť šarhov už roky vykonávajú dvaja konkrétni doktori z Košíc. "Títo ľudia dávajú obciam k dispozícii svoje živnostenské oprávnenie či kópiu kurzu na odchyt, kde sú ich mená a trvalý pobyt," povedala Březinová.

Asanačnú službu z Košíc vedenú jedným z podozrivých - S. T., využili v uplynulých mesiacoch podľa zistení SZ obce Kostihovce, Vrbov, Liptovské Sliače, Medzev, Šuňava, Jelšava. Sloboda zvierat okrem trestného oznámenia zaslala časť podania aj na košický Daňový úrad.

Březinová upozornila, že činnosť šarhov si obce objednávajú aj napriek tomu, že ide o protizákonné konanie. SZ na základe dotazníkov zisťovala aj činnosť oboch košických šarhov za roky 2010 a 2011. "Služba košických šarhov M. B. a S. T. pracovala v 29 obciach, kde odchytili viac ako 402 psov, nelegálne teda zarobili sumu približne 20.000 eur," informovala Březinová.

Odchyt šarhami sa podľa inšpektorky uskutočňuje dvakrát do roka, kedy sa hárajú suky. Vtedy je tento odchyt veľmi jednoduchý. "Psy sú pobláznené hormónmi a je to najjednoduchšie takého psa odchytiť," vysvetlila TASR.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Zákon ukladá obciam zabezpečiť odchyt voľne sa pohybujúcich zvierat. Na Slovensku existujú podmienky, za ktorých sa môže pes utratiť, musia však byť splnené. Pes po odchytení napr. musí byť v karanténe, nesmie sa okamžite zlikvidovať.

Slovo šarha má starší význam, je to podľa Březinovej človek, ktorý v minulosti zbavoval obce psov nehumánnym a brutálnym spôsobom.

Sloboda zvierat vykonáva v Bratislave 24-hodinovú odchytovú službu. "Zatiaľ ako jediná za 17 rokov dokazuje, že odchytené zvieratá sa dajú zachrániť," zdôraznila Březinová. Ročne sa podľa nej podarí takto zachrániť asi 2700 psov, z nich sa 500 vráti k majiteľom.