Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slováci odsúdení v rámci EÚ budú môcť do väzenia nastúpiť aj vo vlasti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Umožňuje to novela zákona o európskom zatýkacom rozkaze, ktorú dnes schválila vláda SR. V prípade súhlasného stanovisko parlamentu a prezidenta by právna norma mala platiť od decembra tohto roka.

Bratislava 11. júla (TASR) - Trest odňatia slobody si budú môcť Slováci odsúdení v niektorom zo štátov Európskej únie (EÚ) odsedieť po novom už aj vo väznici na Slovensku. Umožňuje to novela zákona o európskom zatýkacom rozkaze, ktorú dnes schválila vláda SR. V prípade súhlasného stanovisko parlamentu a prezidenta by právna norma mala platiť od decembra tohto roka.

Na základe legislatívneho rámca, ktorý vychádza z rozhodnutia Európskej rady, tak Slovensko bude môcť odmietnuť vykonať európsky zatýkací rozkaz, ak sa bude žiadať o vydanie občana SR alebo osoby s obvyklým pobytom na jej území. Podmienkou však je, že prevezme výkon cudzieho rozhodnutia, na základe ktorého bol vydaný európsky zatýkací rozkaz.

Nová úprava postupu orgánov SR vo vzťahu k vydávaniu občanov na účely výkonu trestu odňatia slobody alebo ochranného opatrenia spojeného s obmedzením osobnej slobody nadväzuje na novoprijatý zákon o uznávaní a výkone rozhodnutí platný od februára. "S ohľadom na naplnenie účelu výkonu trestu odňatia slobody, ktorým je okrem iného aj sociálna náprava odsúdeného, je žiaduce, aby občania SR a osoby s trvalým pobytom na jej území mali možnosť vykonať uložený trest odňatia slobody na území svojho domovského štátu, kde tieto osoby majú rodinné a sociálne väzby, ktoré sú spôsobilé prispieť k uľahčeniu ich nápravy počas výkonu trestu odňatia slobody," uvádza sa v dôvodovej správe.

Ako vysvetlil minister spravodlivosti Tomáš Borec, v tomto prípade ide o transpozíciu predpisu EÚ a má sa tak zjednodušiť život odsúdeným. Poukázal, že doteraz, keď bol napríklad niekto odsúdený v Rakúsku a vydal sa na neho európsky zatýkací rozkaz, tak ho bolo potrebné najskôr vydať do Rakúska, a potom následne, keď požiadal o výkon trestu na Slovensku, sa vrátil. "Tento medzikrok sa vlastne odbúrava, pretože právo na vykonanie trestu v krajine, kde on požiada, sa zvýrazňuje, tým pádom, keď požiada o výkon trestu na Slovensku, tak už sa nebude postupovať podľa európskeho zatýkacieho rozkazu, ale zostane priamo na Slovensku," zhrnul.