Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Historici kritizujú Maticu slovenskú za výber laureáta Ceny D. Rapanta

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Cenu Daniela Rapanta udeľuje Historický odbor Matice slovenskej od roku 1997 ako svoje najvyššie ocenenie.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Rozhodnutie udeliť Cenu Daniela Rapanta členovi a dlhoročnému tajomníkovi Slovenského ústavu v Ríme a niekdajšiemu poslancovi Národnej rady (NR) SR Jozefovi Rydlovi poškodzuje celospoločenské renomé tejto historickej osobnosti. Také je stanovisko Slovenskej historickej spoločnosti (SHS) pri Slovenskej akadémii vied (SAV) na margo udelenia ceny za rok 2018, ktorú si laureát prevzal v pondelok (10. 12.).

SHS je presvedčená, že s menom Daniela Rapanta by mali byť v odbornej verejnosti spájané len "najvýznamnejšie a najhodnotnejšie" podnety v slovenskej historiografii. "Veríme, že všetkým historikom ide o hlbšie poznanie minulosti a kultivovanie myslenia našej spoločnosti. Preto dúfame, že v budúcnosti sa všetci členovia slovenskej historickej obce vyvarujú rozhodnutí, ktoré degradujú odborný a humánny rozmer našej disciplíny v očiach odbornej i laickej verejnosti," píše sa v stanovisku výboru SHS.

Cenu Daniela Rapanta udeľuje Historický odbor Matice slovenskej od roku 1997 ako svoje najvyššie ocenenie za prínos k rozvoju historických vied, za zásluhy o poznanie slovenských dejín a života Slovákov doma aj v zahraničí. Doteraz bola udelená vyše 30 slovenským historikom.

Historik a vysokoškolský profesor Daniel Rapant (1897 - 1988) bol zakladateľom modernej slovenskej historiografie. Jeho profesionálny život bol spojený s prísnymi hodnotami vedeckej náročnosti, demokracie, mravnosti a ľudskej čestnosti. Tieto hodnoty zastával aj v období po roku 1948 a odmietal sa ich vzdať. Pedagogické a vedecké pôsobenie preto musel nedobrovoľne ukončiť a jeho meno bolo dlho zámerne vymazávané a zamlčiavané.