Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Slovensko porušilo Dohovor v 21 prípadoch, konštatoval vlani ESĽP

Foto: Ilustračné foto

Zástupkyňou SR pred ESĽP je Marica Pirošíková. Vláda ju vo februári na návrh Súdnej rady SR spolu s ďalšími dvoma právnikmi schválila za kandidátov na sudcu ESĽP.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vlani rozhodol 46 prípadov proti Slovenskej republike. Výlučne v prospech Slovenska boli dva prípady, v 21 prípadoch súd konštatoval porušenie niektorého z článkov Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd zo strany Slovenskej republiky. V Správe o činnosti zástupcu Slovenskej republiky pred ESĽP za rok 2012 o tom informovalo vládu ministerstvo spravodlivosti. Vláda dnes tento materiál zobrala na vedomie.

"V desiatich prípadoch Súd sťažnosti vyhlásil ako celok za neprijateľné, v deviatich prípadoch Súd rozhodol o schválení zmieru dosiahnutého medzi stranami, v jednom prípade rozhodol o vyčiarknutí sťažnosti zo zoznamu svojich prípadov z dôvodu, že sťažovateľ nereagoval na opakované výzvy Súdu na predloženie stanoviska a v troch prípadoch Súd vyčiarkol sťažnosti zo zoznamu na základe jednostrannej deklarácie vlády," píše sa v správe.

Ďalej z nej vyplýva, že v porovnaní s rokom 2011 dostal európsky súd približne rovnaký počet sťažností voči Slovensku. (531 sťažností v roku 2012 oproti 553 sťažnostiam v roku 2011). Počet sťažností, ktoré ESĽP neprijal alebo vyčiarkol zo svojho zoznamu bez toho, aby sťažnosť notifikoval vláde, sa výrazne zvýšil (1079 sťažností v roku 2012 oproti 694 sťažnostiam v roku 2011), informuje správa.

Zástupkyňou SR pred ESĽP je Marica Pirošíková. Vláda ju vo februári na návrh Súdnej rady SR spolu s ďalšími dvoma právnikmi schválila za kandidátov na sudcu ESĽP. Samotných sudcov európskeho súdu bude voliť Parlamentné zhromaždenie Rady Európy. Pirošíková už avizovala, že ak by v júnovej voľbe v parlamentnom zhromaždení uspela, od toho momentu skončí so zastupovaním Slovenska pred európskym súdom.