Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Slovenský literárny ústav Matice slovenskej povedie J. Lomenčík

Na archívnej snímke sídlo Matice slovenskej v Martine. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Literárnu vedu v Matici slovenskej chce preto zamerať najmä na málo známe či zabúdané literárne osobnosti konkrétnych regiónov, ktorých tvorba má v širšom rámci kultúrny význam pre daný kraj.

Bratislava 22. mája (TASR) – Slovenský literárny ústav Matice slovenskej (MS) má nového riaditeľa. Stal sa ním vysokoškolský učiteľ, didaktik, publicista, kulturológ, literárny vedec a básnik Július Lomenčík.

"V súčasnom literárnovednom bádaní sa nevenuje systematická pozornosť literárnej regionalistike. Verím, že práve v Slovenskom literárnom ústave MS je priestor na túto tému," poznamenal Lomenčík.

Literárnu vedu v Matici slovenskej chce preto zamerať najmä na málo známe či zabúdané literárne osobnosti konkrétnych regiónov, ktorých tvorba má v širšom rámci kultúrny význam pre daný kraj. "Musíme však začať od základov a teoreticky zadefinovať neujasnené odborné termíny, ako sú literárna regionalistika, literárny región či regionálny autor," poznamenal Lomenčík. Na danú tému plánuje usporiadať vedeckú konferenciu, ako aj konferenciu pre doktorandov a mladých literárnych vedcov.

Ďalšie zmeny sa dotkli Slovenského historického ústavu Matice slovenskej, ktorý je momentálne bez riaditeľa. "Po zaslúžilej práci odišiel do dôchodku známy historik a vysokoškolský pedagóg, docent Ivan Mrva. Ústav však dostal nové posily z radov dvoch mladších historikov," doplnila Veronika Matušková, hovorkyňa Matice slovenskej.