Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Smer-SD chce, aby ústavných sudcov volil priamo parlament

Na archívnej snímke člen predsedníctva strany Smer-SD Martin Glváč. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V pondelok sa prezident stretol s opozičnými stranami a hnutiami SaS, OĽaNO a Sme rodina. Zhodli sa, že by sa kandidáti na sudcov ÚS mali voliť ústavnou väčšinou.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Vládny Smer-SD navrhne, aby ústavných sudcov volil priamo parlament 90-timi hlasmi. Kandidát, ktorý by získal ústavnú väčšinu, by sa automaticky stal ústavným sudcom. Oznámil to podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD) po stretnutí koaličných strán s prezidentom SR Adrejom Kiskom k otázke nových pravidiel výberu ústavných sudcov. V súčasnosti parlament volí kandidátov na ústavných sudcov, predkladá ich prezidentovi SR a ten z nich potom menuje ústavných sudcov. Glváč sa pri zmene odvoláva na Benátsku komisiu.

"Kandidát, ktorý získa 90 hlasov v parlamente by nemusel byť predmetom akýchkoľvek iných nástrojov pri rozhodovaní pána prezidenta," povedal Glváč. Upozornil, že takýchto kandidátov v histórii nebolo veľa. Návrh podľa jeho slov nie je namierený proti súčasnému prezidentovi.



Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) zdôraznil, že ide o návrh Smeru-SD. "Nie je to návrh ministerstva. Návrh ministerstva je v druhom čítaní, ale keď sa za návrh ministerstva - návrh vlády, nepostaví 90 poslancov, tak hľadáme riešenie," vyhlásil. Nepovedal, či je pre neho takýto návrh priechodný. "Ideme rokovať," konštatoval. Dôležité je pre neho, aby pri kompromisoch s opozíciou návrh nestratil podporu koaličnej väčšiny.

Súčasný stav označil minister spravodlivosti za nevyhovujúci. "Mám za to, že nie navrhované zmeny, ale práve súčasné pravidlá voľby sú nastavené podpriemerne a naopak, návrh môjho rezortu pomôže vyselektovať vhodných a všeobecne uznávaných kandidátov," uviedol. Gál verí, že sa podarí nájsť zhoda.

"Záleží mi na tom, aby Ústavný súd SR získal kvalifikovaných a rešpektovaných sudcov, a preto hľadám spolu s predstaviteľmi koaličných poslaneckých klubov variant, o ktorom budeme rokovať v koalícii a aj zároveň len s demokratickou časťou opozície," doplnil.

Cyklická voľba, ktorú podporuje opozícia, sa koalícii nepozdáva. Podľa podpredsedu SNS Jaroslava Pašku je nedôstojné, aby si zvolení sudcovia svoje funkčné obdobie žrebovali. Glváč upozornil, že by nešlo o jednorazové riešenie, pretože sudcovia odchádzajú aj pred koncom svojho obdobia.



V pondelok sa prezident stretol s opozičnými stranami a hnutiami SaS, OĽaNO a Sme rodina. Všetky sa zhodli, že by sa kandidáti na sudcov ÚS mali voliť ústavnou väčšinou, s výhradami podporujú aj cyklickosť voľby.

Zmena Ústavy SR a s ňou súvisiace nové pravidlá výberu kandidátov na sudcov ÚS SR sú v druhom čítaní. Na zmenu ústavy bude koalícia potrebovať aj podporu opozície. Novely predložil minister spravodlivosti Gál, predchádzajú veľkej personálnej obmene ÚS SR. Gál upozorňuje, že pokiaľ sa parlament na zmene pravidiel nedohodne, deväť z celkovo 13 ústavných sudcov, ktorým sa vo februári 2019 končí funkčné obdobie, sa bude voliť po starom.