Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Smer-SD nevylúčil podporu návrhu Mosta-Híd o alkohole

Ilustračné foto Foto: TASR

Návrh definuje súkromnú výrobu destilátu, ako i súkromného výrobcu destilátu a stanovuje podmienky, za ktorých súkromný výrobca destilátu môže výrobu destilátov vykonávať.

Bratislava 12. júna (TASR) - Strana Smer-SD nevylúčila, že v prvom čítaní podporí návrh, ktorým chce Most-Híd umožniť súkromnú výrobu destilátov z vlastného ovocia pre vlastnú spotrebu fyzickými osobami za určitých podmienok. Mieni však o ňom ešte hovoriť na Koaličnej rade. Obáva sa zneužívania systému a úniku príjmov v štátnom rozpočte. Hovoril o tom predseda Smeru-SD Robert Fico na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

Koaličná rada by o tejto téme a ďalších návrhoch mala hovoriť ešte v utorok. "Máme niekoľko návrhov, ktoré si musíme vyjasniť," uviedol Fico. Podporu návrhu Mosta-Híd nevylúčil, no pripomína situáciu v Maďarsku. "Podobnú právnu úpravu majú v Maďarsku a viedlo to k úniku príjmov v rozpočte," poznamenal Fico, podľa ktorého existujú aj riziká v otázke kvality takto páleného alkoholu.

Poslanci Mosta-Híd pri návrhu argumentujú, že na Slovensku, rovnako ako v okolitých krajinách, existuje dlhodobá tradícia súkromnej výroby destilátov z vlastného dopestovaného ovocia. Ale v SR je táto činnosť postavená mimo zákon.

Návrh definuje súkromnú výrobu destilátu, ako i súkromného výrobcu destilátu a stanovuje podmienky, za ktorých súkromný výrobca destilátu môže výrobu destilátov vykonávať. Okrem minimálneho veku 18 rokov, vlastníctva destilačného zariadenia spĺňajúceho stanovené podmienky a zákazu použitia vyrobeného destilátu na inú ako súkromnú spotrebu, sa určuje maximálny objem vyrobeného liehu, ktorý súkromný výrobca destilátu môže vyrobiť za jeden kalendárny rok.