Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

SNS vyzýva prezidentku, aby Slovákom nepovoľovala službu na Ukrajine

Na snímke zľava predseda strany SNS Andrej Danko, podpredseda SNS Milan Staňo a predseda strany Život - Národná strana Tomáš Taraba, archívne foto Foto: TASR Pavel Neubauer

Prezidentka povolila službu v ukrajinskej armáde dosiaľ deviatim Slovákom.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Mimoparlamentná SNS vyzýva prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby už neudeľovala povolenie Slovákom slúžiť v ukrajinskej armáde. Považuje to za bezpečnostné riziko a ohrozenie všetkých. TASR o tom informovala hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

"Prezidentka sa rozhodla riskovať a umožnila deviatim slovenským občanom vstúpiť do konfliktu s Ruskou federáciou," konštatuje SNS s tým, že Rusko a Ukrajina si konflikt musia vyriešiť sami a Slováci by doň vstupovať nemali.

SNS avizuje, že v budúcnosti navrhne zákon, ktorým okamžite zanikne občianstvo SR tým, ktorí budú slúžiť v cudzom vojsku so slovenským pasom. Označuje to za bezpečnostné riziko pre všetkých. "Je logické, že takíto občania by mali okamžite stratiť slovenské občianstvo," odkazuje SNS.

Prezidentka povolila službu v ukrajinskej armáde dosiaľ deviatim Slovákom. Od 24. februára 2022 do 2. augusta 2023 vydala celkovo 35 rozhodnutí, z toho deväť povoľujúcich a 26 nepovoľujúcich výkon vojenskej služby v Ozbrojených silách Ukrajiny.

Službu v cudzích ozbrojených silách musí podľa zákona o brannej povinnosti povoliť prezident SR. Žiadosť sa podáva na okresnom úrade, vyjadriť sa k nej musia rezorty obrany, vnútra a zahraničných vecí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine vyzval "všetkých, ktorí sa chcú pridať k obrane Ukrajiny, Európy a sveta", aby prišli bojovať po boku Ukrajincov.