Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

So Slovákmi bude diskutovať francúzsky prezident E. Macron

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Za účasti predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD) má v úvode diskusie Macron načrtnúť svoje predstavy o budúcnosti a reforme EÚ.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa počas piatkovej (26.10.) návštevy Slovenska zúčastní na verejnej diskusii s občanmi na tému Formovanie budúcnosti Európy. TASR o tom informovali z GLOBSEC-u. Podujatie je súčasťou konzultácií prezidenta Macrona s občanmi v kľúčových hlavných mestách Európskej únie (EÚ).

Za účasti predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD) má v úvode diskusie Macron načrtnúť svoje predstavy o budúcnosti a reforme EÚ. Väčšiu časť podujatia bude podľa GLOBSEC-u diskutovať s prítomnými občanmi, najmä mladou generáciou. Cieľom diskusie má byť priblíženie pohľadu ľudí zo Slovenska na dianie v Únii francúzskemu prezidentovi. S verejnosťou sa má Macron stretnúť po návšteve prezidenta Andreja Kisku a predsedu vlády Pellegiriniho.

"Táto iniciatíva pochádzajúca priamo od francúzskeho prezidenta je nielen unikátnou v Európe, ale značí, že jeden z najsilnejšie postavených štátov v rámci Európskej únie má záujem o názor občanov menších krajín. Prezident Macron prináša možnosť konštruktívnej debaty so slovenskou mládežou, a tak dostáva Slovenská republika ako jediná krajina z vyšehradského regiónu možnosť debatovať a formovať budúcnosť Európskej únie," vyjadril sa prezident GLOBSEC-u Róbert Vass.

Príhovor francúzskeho prezidenta a následná diskusia sa uskutoční o 16.00 h v historickej Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca. Na tomto mieste sa pred viac ako 200 rokmi podpisoval Bratislavský mier za účasti Francúzska. Príchod prezidenta Macrona dva dni pred oslavami 100. výročia vzniku Československej republiky podľa GLOBSEC-u zintenzívňuje symboliku významu jeho návštevy.

Na organizácii podujatia sa GLOBSEC podieľa za podpory iniciatívy #MYSMEEU Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Francúzskeho veľvyslanectva v Bratislave a hlavného mesta SR Bratislavy.