Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 7. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 7. mája 2024 - 11.45 h.



Trenčín/Považská Bystrica - Policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru Trenčín aktuálne preverujú oznámenia o údajnom uložení výbušnín na viacerých školách v okresoch Trenčianskeho samosprávneho kraja.

- Pre vyše 600 žiakov dvoch stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) sa dnes skončilo vyučovanie predčasne. Dôvodom je údajná bombová hrozba. Policajti školy prehľadávajú.

- Nahlasovať bombu na školách je zvrhlé, aj keby to bolo z recesie. Na sociálnej sieti to uviedol minister školstva Tomáš Drucker.



Vatikán - Do pápežskej Švajčiarskej gardy včera slávnostnou prísahou vstúpilo 34 nových členov, vďaka ktorým sa najmenšia armáda na svete vrátila do plného stavu. Pápež František ich následne prijal na osobitnej audiencii. Mladých mužov zároveň vyzval, aby "aktívne a intenzívne pestovali komunitný život" a "neizolovali sa za počítačom alebo smartfónom, ako to často robia dnešní mladí ľudia".
Na snímke vatikánska Švajčiarska garda.
Foto: TASR/AP



Baku - Energetika, dovoz nerastných surovín, obranný priemysel či informačno-komunikačné technológie. To sú hlavné oblasti, v ktorých môžu spolupracovať slovenské a azerbajdžanské firmy. Uviedla to dnes pri príležitosti otvorenia podnikateľského fóra v hlavnom meste Azerbajdžanu Baku ministerka hospodárstva Denisa Saková, ktorá je súčasťou delegácie premiéra Roberta Fica na oficiálnej pracovnej ceste v tejto kaukazskej krajine.
Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) sa rozpráva s novinármi počas slovensko - azerbajdžanského ekonomického biznis fóra v Baku 7. mája 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Do konca mája 2024 dostanú ľudia na predčasnom dôchodku oznámenie od Sociálnej poisťovne o úprave výšky dôchodku. Týka sa to poberateľov dôchodku, ktorí odpracovali 40 rokov a vznikol im nárok na predčasný dôchodok pred 1. januárom 2023.



Bratislava - Poslanci Národnej rady sa po víkendovej prestávke vrátili dnes ráno do lavíc. Rokovanie začali návrhom poslankyne Veroniky Remišovej (OĽANO, Za ľudí, KÚ), ktorá by chcela uznesením odsúdiť "škandalózne správanie predsedu vlády SR Roberta Fica, ktorý mimoriadne nevhodným a agresívnym spôsobom ponížil štátnych úradníkov a zdegradoval úroveň verejnej debaty".



Bratislava - Tržby v maloobchode si počas marca tohto roka udržali rast. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka po prepočte do stálych cien vzrástli o 0,5 %. Tempo rastu tak v treťom mesiaci bolo pomalšie ako v predošlých dvoch mesiacoch. Medzimesačne sa tržby znížili v maloobchode o 0,6 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.



Banská Bystrica - Národná diaľničná spoločnosť (NDS) odštartovala výstavbu prvej etapy trojkilometrového úseku rýchlostnej cesty R1 Banská Bystrica - Slovenská Ľupča. Brusel - Európska ľudová strana zatlačila na šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella, aby Európska únia nevyslala svojho veľvyslanca v Rusku na dnešnú slávnostnú prísahu ruského prezidenta Vladimira Putina na ďalšie funkčné obdobie.



Brusel - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová dnes vyhlásila, že by chcela navrhnúť vytvorenie funkcie eurokomisára pre obranu v prípade, ak ju zvolia na ďalšie funkčné obdobie.



New York - Približne 600.000 deťom v meste Rafah na juhu Pásma Gazy hrozí "ďalšia katastrofa", varoval v pondelok Detský fond OSN (UNICEF). Zároveň sa vyslovil proti ich nútenému premiestneniu po tom, čo Izrael vyzval na evakuáciu pred svojou plánovanou pozemnou ofenzívou do tohto mesta.