Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Svet/Bratislava 10. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 10. apríla 2024 - 11.45 h.



Brusel - Slovensko je po vlaňajších parlamentných a nedávnych prezidentských voľbách vnímané Severoatlantickou alianciou ako zodpovedný a hodnoverný partner. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová po dnešnom stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Vláda bude na spoločnom zajtrajšom rokovaní s ukrajinským kabinetom hovoriť o projektoch cezhraničnej spolupráce, dopravných prepojeniach a spolupráci v oblasti energetiky. Jednou z hlavných tém stretnutia bude aj obnova Ukrajiny.



Bratislava - Riaditeľ Slovenského hydrometeorologického ústavu Martin Benko končí vo svojej funkcii. Odvolal ho minister životného prostredia Tomáš Taraba.



Bratislava - Parlamentný ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu Slovenskej republiky. O post ústavného sudcu chce zabojovať päť kandidátov. Sú nimi Michaela Králová, ktorú navrhol poslanec parlamentu za SNS Roman Michelko. Ďalej Anton Dulak, ktorého navrhla dekanka Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave. Kandidátku Líviu Trellovú navrhol dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského. Ďalšou kandidátkou je Martina Jánošíková, ktorú navrhol dekan Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Verejný ochranca práv navrhol za kandidátku Zuzanu Pitoňákovú.



Bratislava - Za výstavbu objektu metrológie na letisku Sliač zaplatí rezort obrany 5,56 milióna eur s DPH. Potreba nového metrologického zabezpečenia vznikla v súvislosti s nákupom stíhačiek F-16. Zhotoviteľom stavby bude prešovská firma Dag Slovakia.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo výberové konanie na členov predstavenstva Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici. Záujemcovia sa môžu prihlásiť do 29. apríla.



Bratislava - Štatistický úrad informoval, že priemyselná produkcia Slovenska zostala vo februári 2024 na rovnakej úrovni ako vlani. Po prepočítaní dlhodobého časového radu údajov z dôvodu prechodu na nové bázické obdobie roka 2021 tak priemyselná produkcia po šiestich mesiacoch nepretržitého rastu medziročne stagnovala. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia zvýšila o 0,4 percenta.



Bratislava - Strana Demokrati sa prihlásila k bilbordovej kampani so sloganmi typu Slovensko neprežije bez Ruska, nepotrebujeme Európsku úniu a NATO či výrok, že skutok sa nestal. Upozorniť chce na hrozbu naplnenia výrokov, ktoré pripisuje vládnej koalícii. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu strany Jaroslav Naďa.

Na snímke líder a predseda mimoparlamentnej strany Demokrati Jaroslav Naď (uprostred).
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Washington - Spojené štáty súhlasili s predajom vojenského vybavenia v hodnote 138 miliónov dolárov Ukrajine na opravu a modernizáciu jej raketových systémov HAWK. Väčší balík pomoci vo výške 60 miliárd dolárov naďalej zostáva v americkom Kongrese pozastavený.



Teherán - Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí opäť varoval Izrael, že bude "potrestaný" za letecký útok na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask, pri ktorom zahynulo sedem príslušníkov iránskych Revolučných gárd vrátane dvoch generálov. Útok si dovedna vyžiadal 12 obetí.



New York - Slovenský hokejista Juraj Slafkovský strelil svoj premiérový hetrik v zámorskej NHL. V noci na dnes pomohol Montrealu tromi gólmi k vysokému triumfu nad Philadelphiou 9:3. Dvadsaťročný krídelník potvrdil skvelú formu, keď v uplynulých 15 dueloch nazbieral 17 bodov. Stal sa druhým najmladším hráčom v histórii Habs s hetrikom a šiestym v poradí, ktorému sa to podarilo vo veku 20 rokov a menej.

- Dôležitý triumf v boji o play off dosiahol Washington nad Detroitom (2:1), rozhodol o tom Alexander Ovečkin a stanovil nový rekord NHL v počte sezón s aspoň 30 gólmi v základnej časti - má ich na konte už osemnásť. Jednu asistenciu mal obranca domácich Martin Fehérváry, rovnako ako jeho krajan Erik Černák, ktorý pomohol Tampe k víťazstvu nad Columbusom 5:2.

Slovenský hokejista Juraj Slafkovský (20) z Montrealu Canadiens sa raduje z gólu so spoluhráčmi počas zápasu zámorskej NHL Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers 9. apríla 2024 v Montreale.
Foto: TASR/AP


Humenné - Prvýkrát v histórii bude Humenné dejiskom oficiálneho zápasu slovenskej hokejovej reprezentácie. Oba prípravné zápasy proti Švajčiarsku sa odohrajú zajtra a pozajtra od 16.30 h. V drese hostí by sa mal predstaviť aj rekordér v počte účastí na majstrovstvách sveta Andres Ambühl.