Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 30. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 30. apríla 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnutá bude prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý Národná rada predpoludním definitívne schválila.

- O novele zákona o ochrane prírody a krajiny budú poslanci Národnej rady rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom v predpoludňajšom hlasovaní. Právna úprava z dielne envirorezortu má riešiť situáciu s premnoženými medveďmi.

- Poslanci taktiež rozhodli o tom, že novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti prerokuje Národná rada v skrátenom legislatívnom konaní. Novela reaguje na akútny nedostatok pracovníkov v zdravotníctve.

- Novelu zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby posunuli poslanci Národnej rady do druhého čítania a hlasovanie o novele zákona o Fonde na podporu umenia sa presunulo na štvrtok o 17.00 h.



Bratislava - Európska komisia žaluje Slovensko na Súdnom dvore Európskej únie v súvislosti s nesplnením si svojich povinností týkajúcich sa preskúmania, aktualizácie a oznamovania plánov manažmentu povodňového rizika z obdobia predchádzajúcej vlády. Šéf rezortu Tomáš Taraba je v neustálom kontakte s inštitúciami EÚ s cieľom situáciu urýchlene vyriešiť.



Brusel - Oslavy rozšírenia EÚ z roku 2004 o desať nových krajín sú zároveň aj momentom hovoriť o budúcom rozšírení Únie. V Bruseli to povedal predseda Európskej rady Charles Michel na stretnutí so skupinou novinárov z krajín, ktoré do Únie vstúpili pred 20 rokmi.



Praha - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier označil rozšírenie Európskej únie o desať štátov pred 20 rokmi za "moment európskeho šťastia".



Budapešť - Predseda Európskej rady Charles Michel nemá obavy z nadchádzajúceho polročného predsedníctva Maďarska v Rade Európskej únie. Podľa servera index.hu to vyplýva z Michelovho rozhovoru, ktorý poskytol v Bruseli európskym médiám.



Kyjev - Vojvodkyňa z Edinburghu Sophie sa stala prvou členkou britskej kráľovskej rodiny, ktorá od začiatku ruskej vojenskej invázie vo februári 2022 navštívila Ukrajinu, oznámil Londýn.

Vojvodkyňa z Edinburghu Sophie (uprostred) a prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská si prezerajú Chrám sv. Sofie v Kyjeve v pondelok 29. apríla 2024.
Foto: TASR/AP


Káhira - Delegácia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na rokovaniach o možnom prímerí a dohode o prepustení rukojemníkov opustila Egypt a vráti sa tam s "odpoveďou" na najnovší návrh.



Peking - Zástupcovia konkurenčných palestínskych skupín Hamas a Fatah rokovali v Pekingu o podpore "vnútropalestínskeho zmierenia". Uviedol to hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien.



Manila - Čínska pobrežná stráž počas dnešnej hliadky neďaleko atolu Scarborough Shoal v Juhočínskom mori použila vodné delo proti dvom filipínskym lodiam. Jednu z nich pritom poškodila.



Luxemburg - Na základe predbežných údajov európskeho štatistického úradu Eurostat medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne zostalo v apríli 2024 nezmenené na marcovej úrovni 2,4 %. Stále tak prekračuje cieľ Európskej centrálnej banky na úrovni 2 %.



Washington - V snahe zabezpečiť kontinuitu po novembrových voľbách administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu, a to bez ohľadu na výsledok volieb.



Štokholm - Švédsky premiér Ulf Kristersson pripustil, že má obavy v súvislosti s "veľmi závažnými" tvrdeniami, že cez zamestnancov tamojšej polície unikajú informácie k členom zločineckých gangov.



Kábul - Po včerajšom večernom útoku ozbrojenca v mešite v provincii Herát na západe Afganistanu zahynulo najmenej šesť ľudí a jeden je zranený. O počte obetí informovalo ministerstvo vnútra aj afganská štátna tlačová agentúra Bakhtar.



New York - Hokejisti Floridy Panthers postúpili do semifinále Východnej konferencie zámorskej NHL. V piatom štvrťfinále zdolali v noci na dnes Tampu Bay Lightning 6:1 a v celej sérii triumfovali 4:1. Obranca Tampy Erik Černák tak môže posilniť slovenskú reprezentáciu na majstrovstvách sveta.