Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Svet/Bratislava 10. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 10. apríla 2024 - 17.45 h.



Brusel/Bratislava - Končiaca prezidentka Zuzana Čaputová nemá záujem o funkciu v Severoatlantickej aliancii a ani o pôsobenie v slovenskej politike. Prezidentka to uviedla po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Bruseli. Zuzana Čaputová bola v roku 2023 niekoľkokrát v západných médiách zmienená ako možná nástupkyňa po Stoltenbergovi, ktorý na jeseň po desiatich rokoch na čele Aliancie z tohto postu odchádza.



Brusel - Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu. Uviedla to po prijatí u predsedníčky Európskeho parlamentu Roberty Metsolovej a po stretnutí s viacerými slovenskými europoslancami.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová (vpravo) víta predsedníčku SR Zuzanu Čaputovú po príchode do Európskeho parlamentu v Bruseli, v stredu 10. apríla 2024.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Dôvodov na odvolanie riaditeľa Slovenského hydrometeorologického ústavu Martina Benka je množstvo. Ide predovšetkým o zlý manažment riadenia inštitúcie, osobitne v oblasti manažovania IT projektov. Uviedol to minister životného prostredia Tomáš Taraba s tým, že ho odvolal v súlade so zákonom.



Bratislava - Novým generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne sa stal Michal Ďuriš. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla do funkcie aj člena predstavenstva poisťovne Mateja Feketeho.



Bratislava - Slovensko podporuje projekt Solidarity Ring, ktorý predpokladá využitie modernizovaných prepravných systémov na zemný plyn Bulharska, Rumunska, Maďarska a Slovenska na dodávky zemného plynu z kaspického regiónu. Uviedla to ministerka hospodárstva Denisa Saková po stretnutí s ministrom hospodárstva Azerbajdžanu Mikayilom Jabbarovom.



Humenné - Ministerstvo dopravy má už k dispozícii hotovú štúdiu realizovateľnosti diaľnice na Ukrajinu. Oznámil to minister dopravy Jozef Ráž. Uviedol, že navrhuje osem variantov výstavby diaľnice, no ministerstvo sa zameria na maximálne dva z nich.

Na archívnej snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Sobrance - Na projekty na rozvoj okresu Sobrance je vyčlenených viac ako 800.000 eur. Výzvu na ich predkladanie v najbližších týždňoch vyhlási ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.



Bratislava - Novozvolený prezident Peter Pellegrini vyzýva na vykročenie k ceste zjednoteného Slovenska. Politické vášne a rozdeľovanie spoločnosti totiž podľa neho dostali po voľbách nové a nebezpečné rozmery. Vyjadril tiež ľútosť nad verejnými prejavmi nenávisti k ľuďom, ktorí mu prejavili svoju dôveru.



Bratislava - Zamestnávatelia môžu od dnes podávať žiadosti o finančný príspevok v rámci projektu Právo na prvé zamestnanie. Zamestnávateľovi tak štát preplatí 90 percent celkovej ceny práce zamestnanca. Týka sa to najmä čerstvých absolventov.



Brusel - Osem zo 14 slovenských poslancov Európskeho parlamentu vyzvalo Slovenský zväz ľadového hokeja, aby konal po vzore Medzinárodnej hokejovej federácie a nepozval slovenských hráčov z prevažne ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy do národnej reprezentácie na blížiace sa majstrovstvá sveta.



Praha - Českí poslanci schválili novú definíciu znásilnenia na základe princípu "Nie znamená nie". Ak novelu schváli Senát a podpíše prezident, vymedzenie znásilnenia sa zmení zo silou vynúteného na nesúhlasný pohlavný styk.



Praha - Česká republika sa musí ospravedlniť opozičnému hnutiu Sloboda a priama demokracia za to, že ho ministerstvo vnútra spojilo s extrémizmom a takzvanou nenávisťou na základe predsudkov. Obvodný súd pre Prahu 7 vyhovel v plnom rozsahu žalobe hnutia, v ktorej sa domáhalo ospravedlnenia.



Luxemburg - Všeobecný súd Európskej únie zrušil rozhodnutia Európskej rady prijaté medzi februárom 2022 a marcom 2023 o zaradení ruských oligarchov Michaila Fridmana a Piotra Avena na sankčný zoznam Únie za ich podporu agresie Ruska voči Ukrajine. Sudcovia vo verdikte konštatovali, že ich zaradenie na zoznam nebolo dostatočne zdôvodnené.



Rím - Zosnulý bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi bude vyobrazený na poštovej známke, oznámila jeho strana Forza Italia.

Na archívnej snímke Silvio Berlusconi.
Foto: TASR/AP