Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 11. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 11. apríla 2024 - 5.45 h.



Brusel - Európsky parlament včera hlasoval za reformu azylového systému Európskej únie. Nariadenie o riadení azylu a migrácie stanovuje, že krajinám EÚ, ktoré sú vystavené migračnému tlaku, pomôžu ostatné členské štáty buď premiestnením žiadateľov o azyl na svoje územie, finančnými príspevkami alebo prevádzkovou a technickou podporou.

- Poľsko nesúhlasí s mechanizmom Európskej únie na premiestňovanie migrantov.

- Reforma azylových a migračných pravidiel Európskej únie je "ďalším klincom do rakvy" eurobloku. Napísal to na sociálnej sieti maďarský premiér Viktor Orbán. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó zdôraznil, že maďarská vláda bude aj naďalej právnou i fyzickou cestou brániť migrantom vo vstupe na svoje územie.



Brusel - Končiaca prezidentka Zuzana Čaputová nemá záujem o funkciu v Severoatlantickej aliancii a ani o pôsobenie v slovenskej politike. Prezidentka to uviedla po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Bruseli.

- Slovensko je podľa jej slov po vlaňajších parlamentných a nedávnych prezidentských voľbách vnímané Severoatlantickou alianciou ako zodpovedný a hodnoverný partner.

- Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová po prijatí u predsedníčky Európskeho parlamentu Roberty Metsolovej a po stretnutí s viacerými slovenskými europoslancami.



Bratislava - Vláda bude na dnešnom spoločnom rokovaní s ukrajinským kabinetom hovoriť o projektoch cezhraničnej spolupráce, dopravných prepojeniach a spolupráci v oblasti energetiky. Jednou z hlavných tém stretnutia bude aj obnova Ukrajiny.



Bratislava - Novozvolený prezident Peter Pellegrini vyzýva na vykročenie k ceste zjednoteného Slovenska. Politické vášne a rozdeľovanie spoločnosti totiž podľa neho dostali po voľbách nové a nebezpečné rozmery. Vyjadril tiež ľútosť nad verejnými prejavmi nenávisti k ľuďom, ktorí mu prejavili svoju dôveru.



Bratislava - Slovensko podporuje projekt Solidarity Ring, ktorý predpokladá využitie modernizovaných prepravných systémov na zemný plyn Bulharska, Rumunska, Maďarska a Slovenska na dodávky zemného plynu z kaspického regiónu.



Humenné - Ministerstvo dopravy má už k dispozícii hotovú štúdiu realizovateľnosti diaľnice na Ukrajinu.



Bratislava - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková chce intenzívne rokovať so šéfom rezortu financií Ladislavom Kamenickým o ďalšom dofinancovaní sektoru.

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Foto: TASR - Daniel Stehlík


Bratislava - O trvalom umiestnení stíhačiek F-16 sa finálne rozhodne najskôr v lete tohto roka, pravdepodobnejšou lokáciou je letisko Sliač. Vyplýva to zo stanoviska Ministerstva obrany SR.



Bratislava - Zamestnávatelia môžu od včera podávať žiadosti o finančný príspevok v rámci projektu Právo na prvé zamestnanie. Zamestnávateľovi tak štát preplatí 90 percent celkovej ceny práce zamestnanca. Týka sa to najmä čerstvých absolventov.



Brusel - Osem zo 14 slovenských poslancov Európskeho parlamentu vyzvalo Slovenský zväz ľadového hokeja, aby nepozval slovenských hráčov z prevažne ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy do národnej reprezentácie na blížiace sa majstrovstvá sveta.



Ženeva - Švajčiarska vláda oznámila, že v júni bude hostiť medzinárodnú konferenciu na vysokej úrovni, ktorá má pomôcť načrtnúť cestu k mieru na Ukrajine.



Washington - Americký prezident Joe Biden vyzval Snemovňu reprezentantov amerického Kongresu, aby okamžite hlasovala o balíku pomoci pre Ukrajinu v hodnote niekoľkých miliárd dolárov.

– Ak USA čoskoro nedodajú Ukrajine podporu v podobe munície a zbraní, Rusko do niekoľkých týždňov získa nad ukrajinskými jednotkami prevahu až 10:1.



Jeruzalem - Minister izraelského vojnového kabinetu Benny Ganc vyhlásil, že z vojenského hľadiska je hnutie Hamas porazené, no vojna v Pásme Gazy bude pokračovať. Varoval pred dlhou vojnou.



Brusel - Rok 2023 bol v Európe jedným z najhorších v tomto storočí v spojitosti s lesnými požiarmi, vyplýva zo správy Európskej komisie.



Budapešť - Výnimočný stav vyhlásený v Maďarsku kvôli rusko-ukrajinskej vojne bude predĺžený až do 19. novembra.



Washington - Prvým Neameričanom, ktorý pristane na Mesiaci, bude občan Japonska. Oznámil to prezident USA Joe Biden, ktorý v Bielom dome prijal japonského premiéra Fumia Kišidu.



Washington - Spojené štáty, Japonsko a Austrália spustia spoločnú sieť protivzdušnej obrany. Uviedol to prezident USA Joe Biden.



Hanoj - Vietnam chce do roku 2030 začať budovať dve vysokorýchlostné železničné trate spájajúce jeho hlavné mesto Hanoj s Čínou.



Praha - Českí poslanci schválili novú definíciu znásilnenia na základe princípu "Nie znamená nie".