Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Štrasburg: J. Žitňanská o porušovaní ľudských práv v Iráne

Jana Žitňanská Foto: TASR/Martin Baumann

Europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA/EKR) je od začiatku svojho mandátu členkou Skupiny priateľov slobodného Iránu (angl. Friends of free Iran), ktorá poukazuje na porušovanie ľudských práv v krajine.

Štrasburg 14. apríla (TABLET.TV) – Iránska islamská republika patrí ku krajinám s najvyšším počtom popráv. Vo väzniciach často končia aj kritici tamojšieho režimu, vrátane žien.

Dohoda o jadrovom programe Iránu, ku ktorej došlo vlani v júli je pre vzťahy medzi Teheránom a Západom kľúčová. Veľký podiel na tom má aj samotná Európska únia a rokovania šéfky diplomacie Federici Mogheriniovej. Dohoda nielenže obmedzuje hrozbu použitia jadrových zbraní zo strany Iránu, ale vďaka zrušeným sankciám zo strany západných krajín sa islamská republika dostala z medzinárodnej hospodárskej izolácie, čo má pozitívny vplyv na celý blízkovýchodný región. V Iráne však nefunguje demokracia. Porušovanie ľudských práv a popravy sú na dennom poriadku. Europoslankyňa Jana Žitňanská sa pravidelne stretáva so zástupcami iránskej opozície. Zaujímavosťou je, že na jej čele stojí žena – Maryam Rajaviová.




„Keď bude Irán slobodnou krajinou, kde sa rešpektujú ľudské práva, prispeje to k celkovej stabilizácii blízkovýchodného regiónu,“ vysvetlila europoslankyňa Žitňanská.

Podľa europoslankyne je dôležité, aby si európski lídri nezakrývali oči pred tým, čo sa v Iráne skutočne deje a netolerovali bezprávie v tejto krajine pod rúškom vzájomných obchodných vzťahov.

Iránsky prezident Hasan Rúhání pred pár mesiacmi absolvoval turné po Európe (Taliansko a Francúzsko), kde sa prezentoval ako umiernený vodca. Počet trestov smrti počas jeho vlády ale rekordne narástol.