Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Študenti VŠVU prezentujú svoju inovatívnu tvorbu v galérii Medium

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Jednu miestnosť galérie zaplnila tvorba deviatich študentov.

Bratislava 14. decembra (TASR) – Dve výstavy v bratislavskej galérii Medium obsahujú práce študentov Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU). Expozícia Laboratory Permanentium dokumentuje tri roky výučby na katedre úžitkového umenia (KÚU) a výstava Ateliér hosťujúceho profesora prezentuje záverečné práce študentov, ktorých francúzsky pedagóg Eric Jourdan viedol počas semestrálnej stáže.

"KÚU je definovaná ako katedra umeleckej tvorby, remesla a dizajnu pre výučbu v troch výtvarných médiách: keramika, sklo a šperk. Špecializácia ateliérov kladie dôraz na prácu s konkrétnym materiálom, čo v súčasnosti možno vnímať aj ako určitú výzvu voči čoraz viac dematerializovanému umeniu a virtuálnemu navrhovaniu. Popri dôraze na ovládanie remesla katedra dáva študentom priestor zaoberať sa témami, ktoré s predmetom štúdia zdanlivo nesúvisia, počnúc konceptuálnymi prístupmi až po použitie nových technológií a materiálov. Ukazujú to výsledky prezentovaného katedrového projektu Inovácie klasických a nových médií v odboroch keramiky, skla a umeleckého šperku - Laboratory Permanentium," konštatovala na štvrtkovom (13.12.) otvorení výstavy kurátorka Naďa Kančevová.

Podľa nej študenti sú pri tvorbe nabádaní skúmať, experimentovať a hľadať prepojenia medzi remeslom a konceptom, tiež si uvedomovať historický či spoločenský kontext. Viaceré práce naznačujú, že aj predmety s označením úžitkové v sebe môžu skrývať aktuálne témy, symboly doby či spoločenskú kritiku. Tento aspekt umožňuje zasadzovať úžitkové médiá do širších spoločenských, kultúrnych a ekonomických súvislostí a posúvať hranice medzi úžitkovým a umeleckým. Výstava ako záver projektu je dokument a svedectvo o neutíchajúcom kreatívnom procese, o inšpirácii históriou a jej oživovaní v nových témach, o konceptuálnom a analytickom uvažovaní, o hľadaní podstaty vecí na pomedzí umenia a dizajnu i o nadväzovaní dialógu medzi autormi a divákmi.

Jednu miestnosť galérie zaplnila tvorba deviatich študentov, ktorí pracovali na zadaniach počas semestrálnej Jourdana. Témy boli zadané na oblasť komerčnej produkcie alebo verejného priestoru. Výsledkom je kolekcia nábytku a objektov navrhnutých ako súčasť súťaže organizovanej veľkou korporáciou. Úlohou študentov bolo rozvíjať osobný štýl v súčinnosti s estetickými a obchodnými parametrami spoločnosti.

Druhá téma sa zamerala na analýzu mestského územia vrátane očakávaní rozvoja Bratislavy v jej intenzívnej mutácii. Niektorí študenti pracovali na dizajne mestského totemu symbolizujúceho to najlepšie, čo mesto každodenne produkuje a poskytuje. Totem môže slúžiť na poskytovanie informácií alebo ako miesto stretnutí. Podľa Jourdana v oboch prípadoch študenti preukázali slobodný prístup, ktorý sa netýka módnosti a trendov, ale je prínosom pre ich vývoj v profesii dizajnéra.

Výstavy potrvajú do 21. decembra.