Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Súd nemôže konať v prípade vraždy J. Duckého, spis sa stále prekladá

Ján Ducký, archívna snímka. Foto: TASR

Z vraždy bol na Slovensku obžalovaný Ukrajinec Oleg K. T.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Okresný súd Bratislava I (OS) stále nemôže konať v kauze vraždy exministra hospodárstva a riaditeľa Slovenského plynárenského priemyslu Jána Duckého. Rozhodnutie ukrajinských orgánov činných v trestnom konaní, ktoré vec zastavili a vrátili naspäť na Slovensko, sa stále prekladá.

"Úradný preklad zatiaľ súdu nebol doručený," uviedol pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak. Súd uznesením pôvodne pribral do konania prekladateľa na preklad rozhodnutia a prípisu ukrajinských orgánov.

Z vraždy bol na Slovensku obžalovaný Ukrajinec Oleg K. T. Ukrajinská strana 5. februára tohto roku vrátila súdne spisy spolu s rozhodnutím vyšetrovateľa z decembra 2018, ktorý zastavil konanie voči menovanému z dôvodov, že skutok sa stal na území SR, nebola preukázaná spoluúčasť Olega K. T. a chýbali prvky trestnej činnosti. Generálna prokuratúra (GP) Ukrajiny, však predtým dlhšie slovenské orgány neinformovala o stave vyšetrovania vraždy exministra. Ministerstvo spravodlivosti SR viackrát orgány susednej krajiny urgovalo.

Slovenská strana pred rokmi postúpila spisový materiál ukrajinským justičným orgánom, keďže sa obžalovaný nedostavoval na pojednávania nižšieho bratislavského súdu. Prípad sa na Ukrajinu postúpil na základe žiadosti Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave. GP Ukrajiny prevzala trestné konanie voči Olegovi K. T. koncom leta 2010. Príslušné justičné orgány však slovenskú stranu nemuseli konkrétne informovať, pretože išlo o vnútroštátne trestné konanie Ukrajiny.

Olega K. T. začiatkom leta 2007 slovenská prokuratúra opäť obžalovala z vraždy Duckého. Zastreleného ho našli 11. januára 1999 vo vchode panelového domu na Bajzovej ulici v Bratislave. Bol zastrelený štyrmi strelami z pištole kalibru 7,65 mm.

Oleg K. T. obvinenia viackrát poprel. Podľa vlastných slov sa usiloval celú vec vyriešiť a na Slovensku sa chcel stretnúť s dcérou. Zdôraznil, že proti nemu nie je dôveryhodný svedok.