Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Šutaj Eštok: SR a Ukrajina si musia dať dáta k organizovanému zločinu

Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) Foto: TASR - Dano Veselský

Do SR sa vedia podľa ministra dostať napríklad pašeráci.

Michalovce 11. apríla (TASR) - Slovensko si musí s Ukrajinou vymieňať dáta a informácie, aby zabránilo prekvitaniu organizovaného zločinu, ktorý sa z Ukrajiny presúva. Po výjazdovom rokovaní vlády to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

"Je záujem ukrajinského ministra vnútra na tom, aby sme schengenskú hranicu s Ukrajinou chránili. Primárne ich zaujíma to, aby sa im v kontexte vyhlásenej mobilizácie nedostávali občania mimo Ukrajinu, pretože ich potrebujú," povedal Šutaj Eštok s tým, že aj pre Slovensko je to z bezpečnostného hľadiska dôležité. Do SR sa vedia podľa ministra dostať napríklad pašeráci.

Tvrdí, že počiatočná vlna migrácie so sebou priniesla množstvo bezpečnostných rizík. Dôvodom je aj to, že kontroly na hraniciach neboli také, ako podľa všetkých štandardov mali byť, podotkol Šutaj Eštok.

Ministerstvo vnútra sa podľa neho pripravuje na potenciálny nárast migračnej vlny z Ukrajiny. "Robili sme aj nejaké personálne opatrenia na našej hraničnej a cudzineckej polícii, aby sa veci, ktoré nefungovali dobre, už nikdy neopakovali," priblížil šéf rezortu.