Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

OBRAZOM: Sviatok Sedembolestnej Panny Márie si uctili tisícky pútnikov

Na snímke veriaci počas Národnej púte k Sedembolestnej Panne Márii 15. septembra 2017 v Šaštíne-Strážach. Foto: TASR/Martin Palkovič

Bohoslužbu celebroval prešovský arcibiskup - metropolita Ján Babjak, zúčastnil sa na nej aj prezident SR Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Andrej Danko a niektorí členovia vlády.

Šaštín-Stráže 15. septembra (TASR/Teraz.sk) - Približne 40.000 pútnikov prišlo dnes do Šaštína-Stráže na národnú púť pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie, ktorá vyvrcholila svätou omšou za prítomnosti slovenských biskupov. Bohoslužbu celebroval prešovský arcibiskup - metropolita Ján Babjak, zúčastnil sa na nej aj prezident SR Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Andrej Danko a niektorí členovia vlády.

Ako pre TASR povedal PR manažér národnej púte Miroslav Janák, na organizácii podujatia sa podieľalo približne 150 ľudí, zúčastnilo sa na ňom 130 kňazov.

Arcibiskup Babjak počas omše upozornil na potrebu obety rodičov, aby na svet privádzali viac ako jedno či dve deti. "Rodina je základom spoločnosti, keď je pevná rodina, drží to aj spoločnosť. Mám také pracovné heslo, čo nás nič nestojí, to za nič nestojí. Dnešné rodiny sú trochu egoisticky zamerané, keďže vychovávajú jedno či maximálne dve deti, lenže takto spoločnosť vymiera. Deti boli vždy Božím požehnaním pre rodičov a každé dieťa bolo prijímané ako veľký dar Boží," povedal Babjak.



Ak budú rodiny pevné, silné a súdržné, bude sa nám podľa jeho slov ľahšie a krajšie žiť. "Želám to celému Slovensku. Samozrejme rodiny musia mať svoje zázemie a prácu, pretože v dnešnej dobe je nešťastie, že ľudia odchádzajú za prácou do zahraničia a rozbíjajú sa tak rodiny. Ak sú rodiny schopné prijať deti, Pán Boh im dá milosť a silu, aby ich dokázali vychovať. Výchova totiž spočíva najmä v príklade dôstojne žijúcich rodičov, dieťa treba vychovávať už od malička," dodal prešovský arcibiskup.



Babjak sa dotkol aj témy migrantov a terorizmu. "Migrantov, ktorí prichádzajú za prácou a lepším životom, treba jednoducho prijať, pretože sú to ľudia, ktorí chcú žiť dôstojne. Avšak ak prichádzajú so zlým úmyslom, keďže vidíme, že sa už v Európe stali rôzne teroristické útoky, musíme byť ostražití, opatrní a nesmieme si nechať rozvrátiť krajinu," zdôraznil Babjak, ktorého potešila aj hojná účasť vládnych predstaviteľov.

Na snímke vpredu sprava bývalý slovenský prezident Ivan Gašparovič, prezident SR Andrej Kiska, predseda NRSR Andrej Danko, minister obrany SR Peter Gajdoš a minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker počas svätej omše na Národnej púti k Sedembolestnej Panne Márii 15. septembra 2017 v Šaštíne-Strážach
Foto: TASR/Martin Palkovič


Podľa Andreja Danka je veľmi dôležité, aby sme v takéto dni, ako je sviatok Sedembolestnej Panny Márie, sklonili hlavu. "Som veľmi rád, že som bol na tejto krásnej omši. Pre mňa je takým najväčším poučením to, čo povedal arcibiskup, že pred kritikou sa treba pozrieť na seba a konštruktívnu kritiku si netreba mýliť s ohováraním. Myslím si, že nie náhodou sme tým šťastným národom, ktorý má svoj štát, svoje Slovensko, pretože máme šťastie, že našou patrónkou je Sedembolestná Panna Mária. Keď je človek na takom veľkom stretnutí, cíti, aký sme silný národ," uviedol predseda NR SR.



Prezident Andrej Kiska je podľa vlastných slov veľmi rád, že dnes mohol byť s tisíckami ľudí z celého Slovenska a so státisícmi pri televíznych obrazovkách na omši pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie. "Je to jeden z najkrajších a najdôležitejších sviatkov našej krajiny. Pri kázni pána arcibiskupa som si zase uvedomil, aké sú dôležité slová viery v našej spoločnosti. Pán arcibiskup hovoril o potrebe toho, aby sme so zmenami začínali sami od seba, nekritizovali len ostatných, ale aby sme sa v prvom rade zamýšľali nad sebou, čo robíme dobre a čo dobre nerobíme," uviedol Kiska.

Zároveň pripomenul slová arcibiskupa, aby sme mysleli na to, že sme smrteľní a že sa každým dňom blížime k smrti. "Preto by sme nemali myslieť len na statky materiálne, ale aby sme s pokorou pristupovali k svojmu životu a vážili si ho. Arcibiskup zdôraznil tiež potrebu mať viac detí, že sa mnohé rodiny skôr zamýšľajú nad tým, na akú exotickú dovolenku ísť či si kúpiť nové auto a kvôli tomu nechcú mať deti. Je to veľmi smutné. Príbeh ženy, ktorej bola počas tehotenstva zistená rakovina a ktorá sa rozhodla, že radšej obetuje svoj život a nepodstúpi počas tehotenstva chemoterapiu, pretože by prišla o svoju dcérku Moniku. Dcérka sa jej narodila, no mama onedlho chorobe podľahla. To sú príklady obetovania sa. Sedembolestná Panna Mária je pre nás všetkých vzorom," ukončil prezident SR.

Dnešný duchovný program pokračuje akatistom k Bohorodičke, o 18.00 h sa uskutoční svätá omša, pričom ďalší sprievodný duchovný program bude pokračovať v sobotu 16. septembra tradičnou Púťou seniorov a chorých.

Celonárodná púť Slovenska k patrónke Slovenska – Sedembolestnej Panne Márii sa koná po stáročia, oficiálne od roku 1732. Slováci si Sedembolestnú Pannu Máriu uctievajú ako svoju národnú patrónku už od 15. storočia.

Číslo sedem má symbolický význam a v biblickom slova zmysle znamená plnosť. Tradícia hovorí o siedmich bolestiach, ktoré Panna Mária vo svojom živote prežila. Prvou je proroctvo Simeona v chráme, keď jej oznamuje, že jej „dušu prenikne meč“. Druhou bolesťou je útek do Egypta pred kráľom Herodesom, ktorý chcel zabiť malého Ježiša, treťou je stratenie sa 12-ročného Ježiša v chráme, štvrtou stretnutie s Ježišom na krížovej ceste, piatou bolesťou bolo ukrižovanie a smrť Ježiša, šiestou jeho snímanie z kríža a poslednou bolesťou je Ježišov pohreb.

Prvá zmienka o sviatku Sedembolestnej Panny Márie pochádza z roku 1412. Pre celú cirkev bol ustanovený pápežom Benediktom XIII. v roku 1727. Ten povolil, aby sa Sedembolestná Panna Mária uctievala ako patrónka Slovenska. Bazilika minor v Šaštíne je našou najväčšou národnou svätyňou Sedembolestnej Panny Márie. Dejiny chrámu siahajú až do roku 1564. V roku 1964 bola vyhlásená pápežom Pavlom VI. za baziliku minor. Ten istý pápež v roku 1966 riadne ustanovil a vyhlásil Sedembolestnú Pannu Máriu za hlavnú patrónku Slovenska. Sochu Sedembolestnej Panny Márie 1. júla 1995 korunoval pápež Ján Pavol II.