Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

T. Gašpar bude radiť okrem D. Sakovej aj českému ministrovi vnútra

Tibor Gašpar, archívna snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Bývalý policajný prezident nevylučuje svoje ďalšie pôsobenie v politike. Na základe doterajších skúseností sa domnieva, že jeho názory majú opodstatnenie a že s nimi súhlasí veľa ľudí.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar nebude robiť poradcu iba ministerke vnútra Denise Sakovej (Smer-SD), ale aj jej českému kolegovi Janovi Hamáčkovi. Potvrdil to hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Gašpar o tom hovoril aj pre Parlamentné listy, kde nevylúčil ani svoje ďalšie pôsobenie v politike.

"Oslovil ma aj český minister vnútra Jan Hamáček, s ktorým som už dohodnutý a budem pracovať pre neho ako poradca," uviedol s tým, že by privítal od niektorých médií objektívnejší pohľad na jeho osobu a prácu. Útoky na jeho osobu považuje za účelové.

Ministerke Sakovej má radiť hlavne v otázkach vnútornej bezpečnosti. "Ide teda o tvorbu a posudzovanie legislatívnych zmien v niektorých zákonoch, ktoré ovplyvňujú bezpečnosť. Pôjde tiež o poradenstvo pri štrukturálnych a systematizačných zmenách v polícii," priblížil.

Bývalý policajný prezident nevylučuje svoje ďalšie pôsobenie v politike. Na základe doterajších skúseností sa domnieva, že jeho názory majú opodstatnenie a že s nimi súhlasí veľa ľudí. "Z toho dôvodu zvážim, aké bude moje ďalšie pôsobenie v politike. Teraz nechcem riešiť, či to bude regionálna, komunálna alebo veľká politika. Chcem, aby Slovensko bolo bezpečné a aby sa napĺňali predstavy o bezpečnosti, ktoré mám ja," uzavrel s tým, že Gašpar na Slovensku stretáva ľudí, ktorí sa ho pýtajú, prečo to vzdal.

Gašpar bol policajným prezidentom do konca mája. Jeho odchod žiadali ľudia na pochodoch Za slušné Slovensko, ktoré sa konali po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Gašpar odísť najskôr odmietal, nedokázal ho odvolať ani ďalší minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD), ktorý potom odstúpil.

Po Druckerovom odchode oznámil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), dočasne poverený riadením rezortu vnútra, že Gašpar vo funkcii skončí. Nová ministerka vnútra Denisa Saková následne oznámila meno jeho nástupcu, je ním Milan Lučanský.