Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Tlačová rada SR má nový štatút

Cieľom týchto zmien bolo vytvoriť priestor pre samoreguláciu dodržiavania etického kódexu.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Tlačová rada (TR) SR sa bude riadiť novým štatútom. Ten prijali na piatkovom (23.11.) rokovaní Zboru zástupcov Asociácie na ochranu novinárskej etiky (ZZ AONE).

Prinesie to napríklad zmenu v kreovaní sedemčlennej tlačovej rady, ktorú budú tvoriť traja bývalí alebo aktívni novinári, ako aj dvaja bývalí alebo aktívni vydavatelia a dvaja zástupcovia občianskej spoločnosti. Cieľom týchto zmien bolo vytvoriť priestor pre samoreguláciu dodržiavania etického kódexu.

Novým predsedom AONE sa zároveň stal Michal Beňadik z Martina, ktorý momentálne pôsobí aj ako predseda Asociácie vydavateľov regionálnej tlače. TASR o tom informovala tajomníčka TR SR Oľga Janíková.

Tlačová rada Slovenskej republiky je výkonným orgánom Asociácie na ochranu novinárskej etiky v oblasti etickej samoregulácie novinárov. Tlačová rada rieši podnety upozorňujúce na porušovanie novinárskej etiky, ale aj podnety týkajúce sa bránenia novinárom v prístupe k informáciám.

Zakladaciu zmluvu AONE podpísali 2. októbra 2001 predstavitelia Slovenského syndikátu novinárov (SSN) a Združenia vydavateľov periodickej tlače Slovenska (ZVPTS). Asociáciu riadi Zbor zástupcov AONE, v ktorom má každá z členských organizácií troch členov. Na čele AONE stojí predseda, v tejto funkcii sa predstavitelia oboch organizácií pravidelne striedajú.