Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Transfúzna služba: Krv môžu darovať aj alergici, no nesmú užívať lieky

Na snímke darcovia krvi počas Valentínskej kvapky krvi, ktorú v obchodnom centre Max zrealizovala výjazdová jednotka Národnej transfúznej služby, 14. februára 2023 v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Darcom krvi sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov, minimálne 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky.

Bratislava 23. marca (TASR) - Krv môžu darovať aj alergici. V čase odberu však nemôžu trpieť príznakmi a užívať lieky. Pripomenula to Národná transfúzna služba (NTS) SR na sociálnej sieti.

"V prípade, že momentálne nepociťujete žiadne príznaky a neužívate lieky na alergiu, krv darovať môžete. Ak však trpíte príznakmi alergie, prechádzate akútnou fázou alebo užívate lieky, darovanie odložte na neskôr, keď príznaky ustúpia," priblížila.

NTS zdôraznila, že na prvom mieste je zdravie. "Rozhodnutie o pripustení k darovaniu krvi vyhodnotí lekár na základe posúdenia zdravotného stavu na predodberovom vyšetrení," dodala.

Darcom krvi sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov, minimálne 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky. Muži môžu krv darovať každé tri a ženy každé štyri mesiace. Všetky aktuálne usmernenia k darovaniu krvi sa nachádzajú na webe www.ntssr.sk.