Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Motivácia za mŕtveho kormorána nepomohla, odstrelilo sa ich menej

Na snímke kŕdeľ kormoránov a čajok. Foto: TASR Pavol Remiaš

Počas poslednej zimy sa na revíroch SRZ ulovilo podľa zaslaných záznamov 66 kusov kormorána veľkého. Je to ešte menej ako v sezóne 2022/2023, keď sa ich odstrelilo 86 kusov.

Žilina 10. apríla (TASR) - Tridsaťeurová motivácia Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) za odstrel jedného kormorána sa minula účinku. Od októbra do konca februára sa ich odstrelilo menej, ako v minulej sezóne. TASR o tom informoval ichtyológ SRZ - Rady v Žiline Richard Štencl.

Počas poslednej zimy sa na revíroch SRZ ulovilo podľa zaslaných záznamov 66 kusov kormorána veľkého. Je to ešte menej ako v sezóne 2022/2023, keď sa ich odstrelilo 86 kusov.

"Zástrelné ako forma motivácie odlov vôbec nenavýšilo. Podľa slov poľovníkov boli podmienky vyplatenia odmeny za zastrelenie kormorána komplikované a neboli adresné. Financie by dostalo poľovné združenie a nie konkrétny lovec - poľovník," uviedol Štencl.

SRZ - Rada schválila odmenu 30 eur za zastreleného kormorána v minulom roku, sľubovala si od toho zvýšenie počtu usmrtených kormoránov. Kormorány spôsobujú na Slovensku každoročne na populácii rýb desaťtisícové škody.

Ako dodal, SRZ komunikuje s Ministerstvom životného prostredia (MŽP) SR a so Štátnou ochranou prírody (ŠOP) SR o možnosti zjednodušenia podmienok lovu zimujúcich populácií kormorána na našich revíroch. V krátkom čase podá SRZ oficiálnu žiadosť na ministerstvo.

"Udelenie poslednej výnimky na plašenie a odstrel trvalo 19 mesiacov, takže nedokážeme odhadnúť, ako rýchlo dokážu príslušné úrady našu žiadosť vybaviť," doplnil ichtyológ.

V minulosti sa podľa neho mohol kormorán loviť bez problémov na voľných plochách od 1. septembra do 31. marca a na chovných revíroch, ktoré slúžia na produkciu násad rýb celoročne. "Radi by sme sa k tomuto modelu vrátili," zdôraznil Štencl.