Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Lavínová situácia na horách je veľmi lokálna, hrozia menšie zosuvy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ráno bolo na horách zamračené hmlisté počasie, na severe so snežením.

Liptovský Hrádok 5. februára (TASR) - V najvyšších polohách Vysokých Tatier, nad hranicou 1800 metrov nad morom, trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Vo vysokohorskom teréne všetkých ostatných pohorí aktuálne prevláda mierne ohrozenie snehovými zosuvmi. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

"Nový sneh z poslednej periódy sneženia je prefúkaný na záveterné svahy, prevažne južných až východných expozícií. Lavínová hrozba je veľmi lokálna, situovaná na záveterných svahoch, terénnych depresiách a v žľaboch," upozornil Kyzek.

Dodal, že uvoľnenie doskových lavín je možné na strmých svahoch už pri malom dodatočnom zaťažení. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj menšie spontánne snehové zosuvy.

Ráno bolo na horách zamračené hmlisté počasie, na severe so snežením. Ochladilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 17 do mínus sedem stupňov Celzia. "Fúkal len slabý, vo vysokých polohách mierny severozápadný vietor do osem metrov za sekundu," uzavrel Kyzek.