Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Univerzity v Komárne a Trenčíne zrejme vypadnú zo zoznamu univerzít

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka Foto: TASR

Súčasné univerzity sa podľa návrhu majú stať vysokými školami a zmení sa aj ich názov. Podľa vysokoškolského zákona môžu mať slovo univerzita v názve len univerzitné vysoké školy.

Bratislava 26. júna (TASR) - Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Univerzita J. Selyeho v Komárne a Akadémia Policajného zboru v Bratislave zrejme od septembra budúceho roka prídu o titul univerzitnej vysokej školy.

Predpokladá to návrh ministerstva školstva, ktorý rezort pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD) poslal do medzirezortného pripomienkového konania. Dôvodom má byť nesplnenie podmienok v rámci komplexnej akreditácie.

Súčasné univerzity sa podľa návrhu majú stať vysokými školami a zmení sa aj ich názov. Podľa vysokoškolského zákona môžu mať slovo univerzita v názve len univerzitné vysoké školy. Po novom by sa tak mali volať Trenčianska vysoká škola Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Vysoká škola J. Selyeho a Vysoká škola – Akadémia Policajného zboru v Bratislave.

Komplexná akreditácia skončila na všetkých troch školách na jeseň 2009. "Akreditačná komisia navrhla, na základe vyhodnotenia plnenia kritérií, zmeniť začlenenie  Akadémie Policajného zboru v Bratislave, Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne a Univerzity J. Selyeho...medzi vysoké školy, ktoré nie sú začlenené medzi univerzitné vysoké školy a ani medzi odborné vysoké školy," píše sa v dôvodovej správe.

Slovenské vysoké školy zaradil medzi univerzitné od apríla 2002 vysokoškolský zákon. Neuniverzitnou školou sa podľa neho stala len Vysoká škola manažmentu v Trenčíne. Na Slovensku je momentálne 20 verejných vysokých škôl, 12 súkromných a tri – medzi nimi aj Akadémia Policajného zboru - sú štátne.