Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Ústavnoprávny výbor odobril všetkých 5 kandidátov na funkciu sudcu ÚS

Na archívnej snímke budova Ústavného súdu Slovenskej republiky v Košiciach. Foto: TASR František Iván

Rozhodli o tom členovia výboru vo štvrtok po vypočutí všetkých uchádzačov. Nasledovať má voľba dvoch kandidátov v parlamente.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 11. apríla (TASR) - Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR skonštatoval, že všetci piati kandidáti na post sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR spĺňajú podmienky na vymenovanie do tejto funkcie a odporúča voľbu v parlamente. Rozhodli o tom členovia výboru vo štvrtok po vypočutí všetkých uchádzačov. Nasledovať má voľba dvoch kandidátov v parlamente. Z dvoch zvolených kandidátov vyberie ústavného sudcu prezident SR.

O funkciu ústavného sudcu sa uchádza Michaela Králová, ktorú navrhol poslanec NR SR Roman Michelko (SNS). Ďalej Anton Dulak, ktorého navrhla dekanka Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave. Kandidátku Líviu Trellovú navrhol dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského. Ďalšou kandidátkou je Martina Jánošíková, ktorú navrhol dekan Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Kandidátku Zuzanu Pitoňákovú navrhol verejný ochranca práv.

Miesto ústavného sudcu sa vlani uvoľnilo po odchode sudkyne Jany Laššákovej. Výbor vypočúval kandidátov počas stredy (10. 4.) a štvrtka. Okrem členov výboru kládli otázky aj prítomní poslanci NR SR a zástupca prezidentskej kancelárie.