Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ústavný súd opäť prijal sťažnosť exšéfky RTVS M. Zemkovej

Miloslava Zemková Foto: TASR/Martin Baumann

Zemková skončila vo funkcii 26. júna. V tajnom hlasovaní o tom rozhodli poslanci na návrh parlamentného mediálneho výboru.

Košice 11. júla (TASR) - Miloslava Zemková, ktorú poslanci NR SR odvolali z funkcie generálnej riaditeľky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), sa znova obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR so sťažnosťou. TASR to dnes potvrdila hovorkyňa ÚS SR v Košiciach Anna Pančurová.

Exšéfka RTVS tak urobila potom, čo jej prvú sťažnosť v pondelok (9. 7.) senát zamietol pre nesplnenie zákonom predpísaných náležitostí. Zemková namieta porušenie základných práv v súvislosti s jej zosadením z postu generálnej riaditeľky RTVS.

Zemková skončila vo funkcii 26. júna. V tajnom hlasovaní o tom rozhodli poslanci Národnej rady SR na návrh parlamentného mediálneho výboru. Za jej odvolanie hlasovalo 82 členov snemovne z 85 prítomných. Proti boli dvaja poslanci, jeden sa zdržal. Opozícia Zemkovú obhajovala.

Dôvodom na odvolanie šéfky RTVS bolo, že údajne porušila zákonnú povinnosť písomne informovať Radu RTVS "o zámere vstúpiť do zmluvného záväzku, predmetom ktorého je plnenie presahujúce sumu 100.000 eur". Podľa mediálneho výboru sa previnila tým, že zverejnila výzvu na verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov pre mediálny komplex skôr, ako o tomto zámere informovala Radu RTVS. Zemková sa preto obrátila na súd. Tvrdila, že informovaním Rady RTVS by zmarila súťaž.