Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V kauze záznamu o priestupku A. Rozina dostal expolicajt peňažný trest

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa obžaloby mal sťažiť riadne objasnenie dopravného priestupku, ktorého sa mal dopustiť syn známeho podnikateľa Alexandra Rozina – Alexander Rozin ml. v banskobystrickej časti Jakub v roku 2010.

Banská Bystrica 21. novembra (TASR) – Krajský súd (KS) v Banskej Bystrici na dnešnom verejnom zasadnutí pojednával v prípade bývalého riaditeľa obvodného oddelenia Policajného zboru (PZ) Romana B., ktorý bol obžalovaný z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Podľa obžaloby mal sťažiť riadne objasnenie dopravného priestupku, ktorého sa mal dopustiť syn známeho podnikateľa Alexandra Rozina – Alexander Rozin ml. v banskobystrickej časti Jakub v roku 2010. KS potvrdil pôvodný trest okresného súdu (OS) z 21. augusta, ktorý policajtovi uložil peňažný trest vo výške 800 eur. Pre prípad, že by bol výkon peňažného trestu úmyselne zmarený, bol ustanovený náhradný trest odňatia slobody na štyri mesiace.

"Ide o rozhodnutie druhostupňového súdu, ktoré je konečné a právoplatné a nie je proti nemu riadneho opravného prostriedku. A tak, ako povedal môj klient, poradíme sa, zvážime možnosť podania mimoriadneho opravného prostriedku, ktorým je dovolanie," uviedol médiám obhajca obžalovaného. Ten žiadal oslobodiť bývalého policajta spod obžaloby.

V noci z 13. na 14. februára 2010 zastavila policajná hliadka luxusné auto v časti Jakub. Viedol ho Rozin ml., ktorý údajne odmietol dychovú skúšku na alkohol. Z policajnej kontroly bol vyhotovený obrazovo–zvukový záznam. Ako v marci na OS prokurátor vo svojej záverečnej reči uviedol, obžalovaný mal v úmysle zabezpečiť inému neoprávnený prospech tým, že videozáznam zmazal mysliac si, že ďalšia kópia sa už nie je. Ako bývalý policajt v marci pred súdom uviedol, môže zodpovedne povedať, že videozáznam nezničil, dokonca ho osobne kopíroval do troch počítačov.

"Ten záznam existoval, existuje a bude existovať a príslušné orgány v konaní, ktorými boli orgány dopravných inšpektorátov, si tento záznam mohli kedykoľvek od akejkoľvek súčasti Okresného riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici vyžiadať ako dôkaz," dodal dnes obhajca policajta. Podotkol, že v priebehu celého trestného stíhania nebolo dokázané akékoľvek spojenie obvineného policajta s Rozinom ml. "Tento prečin alebo trestný čin vyžaduje úmysel páchateľa, čo i len nepriamy, poskytnúť niekomu nejakú neoprávnenú výhodu alebo prospech. A toto dokázané podľa mňa nikdy v tomto konaní nebolo," dodal obhajca.

Prípad sa v tomto roku už prejednával na krajskom aj okresnom súde. OS v Banskej Bystrici 20. marca oslobodil bývalého riaditeľa obvodného oddelenia PZ spod obžaloby za spáchanie prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. KS v Banskej Bystrici 25. apríla zrušil rozsudok banskobystrického OS, ktorý ho oslobodil spod obžaloby. Vec KS vrátil OS na nové prerokovanie a rozhodnutie. OS v Banskej Bystrici 21. augusta uznal obžalovaného Romana B. za vinného z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Súd obžalovanému uložil peňažný trest vo výške 800 eur a pre prípad, že by bol výkon peňažného trestu úmyselne zmarený, bol ustanovený náhradný trest odňatia slobody na štyri mesiace. Tento trest dnes KS potvrdil, no rozsudok OS z augusta zrušil vo výroku o treste a upravil formálne chyby rozhodnutia OS.