Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Víťazi prvých krňačkových pretekov slovenského pohára sú z Brezna

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Krňačky sa v jednotlivých dedinách, kde sa organizujú preteky na týchto starobylých saniach, volajú rôzne.

Valaská 19. januára (TASR) - Posádka v zložení Pavol Zlúky a Peter Stieranka z Brezna zvíťazila na prvom podujatí v rámci tohtoročného Slovenského pohára v krňačkových pretekoch. Súťaž sa konala počas príjemného zimného počasia vo Valaskej v okrese Brezno. Celkovo pretekalo 40 posádok.

Ako pre TASR uviedol predseda Slovenskej krňačkovej rady Branislav Séleš, Brezňania zvíťazili s časom jedna minúta 33 sekúnd pred domácou posádkou v zložení Miroslav Zelenčík a Ján Vrbenský. Trať nad obcou pritom merala asi 1,8 kilometra.

V rámci tohtoročného slovenského pohára sa až do konca marca koná deväť pretekov. Druhé sú už o týždeň v Podlaviciach, 23. februára bude Veľká cena Chopku aj s medzinárodnou účasťou a celý kolotoč sa končí 23. marca v Telgárte.

Krňačky sa v jednotlivých dedinách, kde sa organizujú preteky na týchto starobylých saniach, volajú rôzne. Niekde sú krnohy, inde krnohe či krnaky, alebo krnačky či krne. Názov zjednocuje krivé drevo samorast-krnáč.

Krňačky na Slovensku priniesli pred stáročiami drevorubači z rakúskeho Tirolska. Ako sa píše na stránke krne.sk, na krnohách musel chlap stiahnuť meter dreva, na čo musel mať poriadnu silu a zručnosť. Boli aj sánkami minulých detských generácií.

V lete sa využívali na sťahovanie sena z ťažko dostupných terénov. Dnes sa krnohy na dopravu materiálu používajú len ojedinele, zato sa však stali vhodným náradím folklórno-športových podujatí v rámci krnohových pretekov.