Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Vláda chce novým zákonom upraviť obchodovanie s emisnými kvótami

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kabinet už o materiáli rokoval v septembri, no neschválil ho pre spor ministerstiev financií a životného prostredia o tom, ako sa majú využiť peniaze získané z predaja emisií.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Vláda by dnes mala rokovať o novom spôsobe prerozdeľovania emisných kvót podnikom, ktorý by mal platiť od januára 2013.

Podľa návrhu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami by mali po novom niektoré podniky najmä v oblasti výroby elektrickej energie emisné povolenky v plnej miere nakupovať, výrobné podniky by časť dostali a časť kúpili.

Kabinet už o materiáli rokoval v septembri, no neschválil ho pre spor ministerstiev financií a životného prostredia o tom, ako sa majú využiť peniaze získané z predaja emisií. Po novom by sa mali oba rezorty na použití peňazí dohadovať.

Ministri by mali tiež hovoriť o predĺžení platnosti povolení pre záchranky. Ministerstvo zdravotníctva totiž navrhlo predĺženie platnosti povolenia na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby zo štyroch na šesť rokov. Návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti zároveň prináša povinnosť predložiť spolu so žiadosťou o vydanie povolenia aj doklad o personálnom zabezpečení prevádzkovania záchranky a projekt stratégie a rozvoja záchrannej zdravotnej služby. Právna norma tiež počíta so zriadením samotnej stavovskej organizácie pre zdravotníckych záchranárov.

Rezort pôdohospodárstva predložil na 33. schôdzu novelu zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov. Pripravená bola v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou, Slovenskou kynologickou jednotou, Komorou veterinárnych lekárov a Združením miest a obcí Slovenska.

Dôvodom na jej vypracovanie bola akútna potreba riešenia nárastu nebezpečných útokov psov niektorých plemien na ľudí. Novela sprísňuje držanie nebezpečných psov a psov takých plemien, ktoré z dôvodu svojich vlastností môžu pri útoku na človeka alebo zviera ohroziť vážnym spôsobom jeho zdravie alebo život. Pre držiteľov týchto dvoch skupín psov sa sprísnia podmienky ich chovu, držania a vodenia.

Poskytovanie štátnych dotácií firmám by malo byť od budúceho roku transparentnejšie a malo by viac podporovať výskum, vývoj a inovácie. Vyplýva to z návrhu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva hospodárstva.

Transparentnejšie sa majú zverejňovať výsledky procesu prideľovania dotácií, teda komu bola aj komu nebola poskytnutá takáto podpora. Zároveň sa po novom definuje, ktoré smery nebudú v dotačnej politike podporované.

Ministerstvo pôdohospodárstva plánuje v roku 2013 podporiť hospodárenie podnikov agrosektora na Slovensku daňovým zvýhodnením 65 miliónov litrov nafty v sume 10 miliónov eur.

"Tento druh pomoci sa navrhuje uplatňovať len v roku 2013, a to na celý sektor poľnohospodárstva, bez ohľadu na veľkostnú kategóriu podniku. Očakáva sa, že toto opatrenie prispeje k rozvoju sektora," zdôvodnil rezort v návrhu zákona o podpore poľnohospodárskej prvovýroby v roku 2013.