Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Úrad P. Pellegriniho bude koordinovať aj nástroje podpory EÚ

Na archívnej snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR/Michal Svítok

Úrad podpredsedu vlády je v programovom období 2014 až 2020 zodpovedný za koordináciu a riadenie Európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF) na Slovensku.

Bratislava 17. januára (TASR) Kompetencie Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD) sa rozšíria o koordináciu nástrojov podpory Európskej únie (EÚ). Materiál z jeho dielne Koordinácia nástrojov podpory EÚ a makroregionálnych stratégií v Slovenskej republike schválil v stredu vládny kabinet.

Tieto nástroje ponúkajú možnosti, ako sa zapojiť do strategických sietí a partnerstiev v európskom priestore a posilňujú európsku pridanú hodnotu nimi podporovaných opatrení.

Celkový objem prostriedkov v nástrojoch podpory je viac ako 100 miliárd eur a účasť Slovenska na ich využití je podľa dokumentu zatiaľ neprimerane nízka. Ich význam rastie už v súčasnosti a v období po roku 2020 bude ešte výraznejší, preto je ich efektívnejšia a účinnejšia koordinácia nevyhnutnosťou.

Úrad podpredsedu vlády je v programovom období 2014 až 2020 zodpovedný za koordináciu a riadenie Európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF) na Slovensku, ktoré predstavujú značnú časť finančnej podpory z EÚ, pripomína materiál.

Jednou z úloh úradu po rozšírení kompetencií má byť aj zriadenie spoločného portálu pre využívanie európskych zdrojov. Dôvodom je zvýšenie informovanosti o možnosti zapojiť sa do operačných programov.