Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 30. marec 2024Meniny má Vieroslava
< sekcia Slovensko

Za niektoré envirozáťaže preberú zodpovednosť ministerstvá

Robert Fico, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Celkovo ide o 13 starých envirozáťaží, napríklad o gudróny v bratislavskej Devínskej Novej Vsi, depo v Jablonici i o rôzne skládky vo Voderadoch, Pukanci, v Krásnom Brode či Stakčíne.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Na likvidáciu starých environmentálnych záťaží bez súkromného vlastníka, ktoré sa nachádzajú na pozemkoch štátu alebo samosprávy, sa budú môcť využiť peniaze z eurofondov. Vláda dnes schválila návrh z dielne envirorezortu, ktorý určil, že zodpovedné za ne budú ministerstvá životného prostredia a obrany, čo umožní čerpať peniaze z eurofondov na ich likvidáciu.

Celkovo ide o 13 starých envirozáťaží, napríklad o gudróny v bratislavskej Devínskej Novej Vsi, depo v Jablonici i o rôzne skládky vo Voderadoch, Pukanci, v Krásnom Brode či Stakčíne. Dnešné prijatie uznesenia vlády o určení príslušného ministerstva, ktoré za ne bude zodpovedné, bolo jednou z podmienok na žiadosť o nenávratný finančný príspevok v rámci Operačného programu Životné prostredie.

Ako upozornil v materiáli envirorezort, v prípade neurčenia príslušných ministerstiev hrozilo vysoké riziko nevyčerpania alokovaných finančných prostriedkov na riešenie problematiky environmentálnych záťaží, respektíve aj zrušenia príslušnej časti záväzku EÚ.

Zákon o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže, ktorý rieši problematiku starých envirozáťaží, začal platiť v januári 2012. Jeho prijatie umožnilo aj čerpanie eurodondov. Slovensko má v rokoch 2010 až 2013 k dispozícii 135 miliónov eur. Odhaduje sa, že zaťažené územia predstavujú okolo desať percent rozlohy Slovenska.