Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovensku sa darí znižovať emisie podľa záväzkov, problém je doprava

Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico , podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák a podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ministerstvo spravodlivosti by malo v rámci rekodifikácie Občianskeho súdneho poriadku prijať opatrenia na zrýchlenie a zefektívnenie súdneho konania.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Slovensku sa od roku 1990 do roku 2011 podarilo znížiť emisie skleníkových plynov o 36,9 percenta. Medziročný pokles medzi rokmi 2010 až 2011 bol 1,3 percenta. Slovensko za ten rok celkovo do ovzdušia vypustilo 45,2 milióna ton emisií oxidu uhličitého. Ako vyplýva zo správy envirorezortu, ktorú dnes schválila vláda, SR si aj vlani plnila záväzky v oblasti zmeny klímy.

Významným sektorom, v ktorom sa SR nedarí stabilizovať rast emisií skleníkových plynov, je sektor cestnej dopravy. Zatiaľ, čo podiel emisií zo stacionárnych zdrojov klesá, podiel emisií z dopravy sa neustále zvyšuje. Od roku 1990 vzrástli emisie z dopravy o 27 percent, keď v roku 1990 predstavovali len deväť percent. Ďalšou problematickou oblasťou je spaľovanie fosílnych palív v domácnostiach, tzv. lokálnych kúreniskách.

Po výraznejšom poklese v roku 2009 v dôsledku hospodárskej krízy je trend celkových emisií za roky 2010 a 2011 podľa správy relatívne stabilný a emisie stále nedosiahli úroveň pred rokom 2009. "V závislosti od ekonomického vývoja sa predpokladá aj v ďalších rokoch podobný vývoj, prípadne mierny nárast emisií skleníkových plynov pri oživení hospodárstva," konštatuje sa v materiáli.