Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

VLÁDA: Slovensko vymanilo z rizika chudoby už 161.000 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Miera rizika chudoby alebo sociálneho vylúčenia je na Slovensku pod priemerom EÚ. V roku 2016 dosiahla úroveň 18,1 percenta.

Bratislava 29. novembra (TASR) – Slovensko si predsavzalo do roku 2020 vymaniť najmenej 170.000 ľudí z rizika chudoby alebo sociálneho vylúčenia. Takýto národný cieľ je v súčasnosti naplnený už na 95 percent. V návrhu aktualizovanej Národnej rámcovej stratégie podpory sociálneho začlenenia a boja proti chudobe, ktorú v stredu prerokuje vláda, to uvádza minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Z posledného zisťovania je podľa Richtera zrejmé, že sa podarilo z rizika chudoby alebo sociálneho vylúčenia vymaniť 161.000 ľudí. Na druhej strane Slovensko bojuje s veľmi vyhranenými formami chudoby a sociálneho vylúčenia v prípade niektorých skupín a jednotlivcov, s veľkými regionálnymi disparitami a štrukturálnymi problémami na trhu práce, dopĺňa. Miera rizika chudoby alebo sociálneho vylúčenia je na Slovensku pod priemerom EÚ. V roku 2016 dosiahla úroveň 18,1 percenta, pričom priemerná hodnota za celú EÚ v roku 2015 predstavovala 23,8 percenta.

Ministri rozhodnú aj o prijatí opatrení na zabezpečenie šiestej pravidelnej návštevy Európskeho výboru na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania. Uskutoční sa v roku 2018. Výbor pravidelne preveruje zaobchádzanie s osobami zbavenými slobody v zmluvných štátoch s cieľom posilniť v prípade potreby ochranu ľudských práv a ich základných slobôd. Slovensko má dlhodobo problém s niektorými odporúčaniami výboru. Výhrady k navštíveným zložkám polície a väzenským ústavom konštatovala delegácia aj v správe o poslednej návšteve z roku 2013.

Je potrebné zvýšiť právne povedomie a osvetu medzi poľovníkmi, ale aj nepoľovníckou verejnosťou, o dôležitosti boja proti pytliactvu. V koncepcii rozvoja poľovníctva to konštatuje ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS), podľa ktorej nelegálny lov zveri nie je možné v žiadnej forme tolerovať a je potrebné ho eliminovať. Z pohľadu ministerky je žiaduce vytvoriť špecializovaný policajný útvar zameraný na boj s environmentálnou kriminalitou vrátane pytliactva. V koncepcii, ktorej cieľom je komplexne riešiť postavenie poľovníctva, konštatuje aj to, že by sa malo zmeniť vnímanie poľovníctva verejnosťou, ktoré je dnes negatívne.

Predsedníctvo Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV) prejde personálnou obmenou. Až 11 z celkom 13 členov agentúry vypršalo štvorročné funkčné obdobie. Podľa návrhu ministerky školstva Martiny Lubyovej (nominantka SNS) by z nich mala v predsedníctve ďalej pôsobiť trojica Ján Rosocha (ministerstvo zdravotníctva), Jozef Masarik (UK Bratislava) a Štefan Mihina (SPÚ v Nitre). APVV má 13 členov, z ktorých 12 sú odborníci z oblasti vedy a techniky a jeden je zástupcom ministerstva školstva.

Geológia je schopná identifikovať a eliminovať negatívne účinky prírodných daností krajiny a človekom vyvolaných zásahov do prírodného prostredia. Jej význam je preto treba posilniť, uvádza v Koncepcii geologického výskumu a geologického prieskumu územia Slovenska minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). V materiáli hovorí aj o tom, že efektívnosť a racionálnosť prostriedkov investovaných štátom a EÚ do geologického výskumu a prieskumu je možné dosiahnuť jedine koordináciou všetkých zúčastnených subjektov.

Slovensko v ostatných rokoch zaznamenáva znižujúci sa čitateľský záujem detí, ktorý je spôsobený novým javom – trvalej ľahostajnosti voči čítaniu a knihám. Pripúšťa to minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) v informatívnom materiáli, ktorý predkladá na rokovanie vlády. Tento stav vníma aj ministerstvo školstva, ktoré vyhlásilo školský rok 2016/2017 za Rok čitateľskej gramotnosti. Rezort kultúry chce od začiatku budúceho roka zriadiť Centrum literatúry pre deti a mládež a podpory čítania. Jeho úlohou bude poskytnúť odborný potenciál, využitie osvedčených medzinárodných poznatkov a skúseností z oblasti rozvoja čitateľských kompetencií.