Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Vo veci komunikácie V. Stromčeka s Marianom K. bol udelený trest

Na archívnej snímke Viktor Stromček. Foto: TASR/Martin Baumann

Stromček sa mal podnikateľa, v súčasnosti obžalovaného v kauze televíznych zmeniek a obvineného v prípade vraždy Jána Kuciaka, pýtať na prípad svojho kamaráta z detstva.

Bratislava 20. mája (TASR) – V rámci preverovania komunikácie bývalého manažéra Smeru-SD Viktora Stromčeka a stíhaného podnikateľa Mariana K. bolo zistené, že v predmetnej trestnej veci, na ktorú sa podnikateľa pýtal Stromček, bola podaná obžaloba a bol už uložený aj peňažný trest.

Stromček sa mal podnikateľa, v súčasnosti obžalovaného v kauze televíznych zmeniek a obvineného v prípade vraždy Jána Kuciaka, pýtať na prípad svojho kamaráta z detstva. Informovala vo štvrtok (16. 5.) televízia Markíza. "Bolo zistené, že v predmetnej trestnej veci bola podaná obžaloba pre prečin ublíženia na zdraví a prečin výtržníctva. Obvinený bol uznaný za vinného v zmysle obžaloby a bol mu uložený peňažný trest. Trestný rozkaz nadobudol právoplatnosť," uviedla v pondelok hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

GP SR preverí, či nedošlo k ovplyvňovaniu prokurátora, ktorý sa spomína v údajnej komunikácii bývalého manažéra a podnikateľa Mariana K. "Generálny prokurátor Jaromír Čižnár dnes uložil pokyn prvej námestníčke generálneho prokurátora, aby identifikovala spomínanú trestnú vec a preverila jej vybavenie cestou Krajskej prokuratúry Bratislava, ktorá bude o výsledku informovať GP SR," uviedla v piatok (17. 5.) hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie k predmetnej veci neposkytuje žiadne podrobnejšie informácie. "Ani sa nebudeme v tomto štádiu vyjadrovať k priebehu vyšetrovania, ani k jednotlivým úkonom, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie," doplnila v piatok hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Televízia Markíza vo štvrtok pôvodne informovala, že GP SR preverí komunikáciu Stromčeka so stíhaným podnikateľom. Neskôr svoju informáciu upravila na preverenie možného ovplyvňovania prokurátora.

Na verejnosť sa v stredu (15. 5.) dostala komunikácia medzi Stromčekom a Marianom K. Správy zachytili vyšetrovatelia protizločineckej jednotky NAKA z mobilu podnikateľa v trestnej veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Stromček nedávno oznámil vedeniu Smeru-SD, že ako generálny manažér strany končí. Stal sa ním vlani. Medializované informácie o dôvodoch jeho odchodu pre kontakty s Marianom K. Stromček odmietol. Stromček bol predtým štátnym tajomníkom ministerstva dopravy a tiež splnomocnencom vlády pre prípravu a realizáciu strategických parkov.