Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Vodiči by mali byť opatrní a dať si pozor na hmlu, sneženie i dážď

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

So zníženou viditeľnosťou do 100 metrov (m) treba počítať v okolí Hnúšte, Rožňavy, Štítnika a Plešivca, ale taktiež na horskom priechode Čertovica.

Bratislava 2. februára (TASR/Teraz.sk) - Vodiči by mali naďalej jazdiť opatrne, lokalít s hmlou pribúda. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC).

So zníženou viditeľnosťou do 100 metrov (m) treba počítať v okolí Hnúšte, Rožňavy, Štítnika a Plešivca, ale taktiež na horskom priechode Čertovica. Pri prejazde cez horský priechod Besník varuje SSC pred hmlou a dohľadnosťou do 50 m. Jazda po ceste II/584 Srdiečko - Bystrá si vyžaduje snehové reťaze pre všetky vozidlá. Horský priechod Šútovce je naďalej uzavretý pre vozidlá dlhšie ako 10 m.

Podľa portálu zjaznost.sk by mali byť v súčasnosti zjazdné všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty, ktorý povrch je vlhký až mokrý. Zjazdné sú tiež cesty I., II. a III. triedy s prevažne mokrým povrchom, na strednom a východnom Slovensku sú cesty pokryté vrstvou čerstvého, prípadne kašovitého alebo utlačeného snehu. Podobná situácia je aj na horských priechodoch.

SHMÚ vydalo meteorologickú výstrahu.
Foto: SHMÚ


Časť stredného a východného Slovenska potrápi aj sneh, na východe sa miestami očakávajú aj výdatnejšie prehánky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého stupňa pre niektoré okresy Žilinského a Banskobystrického kraja, ako aj pre Prešovský a Košický kraj. Meteorológovia predpovedajú snehovú nádielku 10 až 35 cm a úhrn zrážok 30 až 45 mm.

HZS popoludní očakáva sneženie na horách, lavínová hrozba bude stúpať



Vo všetkých polohách Vysokých, Nízkych a Západných Tatier aktuálne platí mierne lavínové nebezpečenstvo. Výnimku tvoria len Malá a Veľká Fatra, kde dopoludnia prevláda malé ohrozenie snehovými zosuvmi. Horská záchranná služba (HZS) však upozornila, že s očakávaným pribúdajúcim snežením v popoludňajších hodinách bude lavínová hrozba stúpať.

Približne 20 centimetrov nového prachového snehu, ktorý pribudol za posledných 24 hodín, padalo na zamrznutú snehovú pokrývku. Tú podľa HZS stabilizovalo striedanie kladných a záporných teplôt počas posledného týždňa. "Nový sneh bol vplyvom vetra prenášaný na záveterné svahy, do žľabov a pod steny. V týchto miestach sa vytvárajú nestabilné snehové dosky," informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie HZS s tým, že na náveterných stranách pohorí a v blízkosti hrebeňov je povrch snehu tvrdý a zľadovatený.

Ráno bolo na horách zamračené a hmlisto, v noci snežilo a mrzlo. "Fúkal mierny vietor prevažne západných smerov, ktorý dosahoval v nárazoch rýchlosť 15 metrov za sekundu," uzavrel Sedlák.