Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Stredisko pre ľudské práva: Volebný zákon vykazuje diskriminačné prvky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Stredisko chce aj naďalej sledovať vývoj situácie v oblasti volebného práva a chce využiť všetky prostriedky v rámci svojho mandátu na odstránenie diskriminačných ustanovení.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Súčasný volebný zákon vykazuje diskriminačné prvky, a to najmä pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí nemôžu dostatočne uplatniť svoje volebné právo. V reakcii na odmietnutie novely zákona o možnosti voľby zo zahraničia parlamentom to uviedlo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP).

"Je dôležité, aby štát zabezpečil alternatívne prostriedky na riadne uplatnenie práva voliť pre všetkých oprávnených voličov. Povinnosťou štátu je využiť všetky dostupné prostriedky vrátane možnosti on-line hlasovania v digitálnej dobe 21. storočia, aby bolo právo voliť zabezpečené rovnako pre všetkých," povedala výkonná riaditeľka SNSĽP Katarína Szabová.

Slovákom žijúcim v zahraničí je umožnené voliť "na diaľku" vo voľbách do Európskeho parlamentu a pri referende. "V ostatných prípadoch neostáva Slovákom zdržiavajúcim sa v čase volieb v zahraničí nič iné, ako sa vrátiť na územie Slovenska, uplatniť svoje volebné právo a vrátiť sa naspäť," uvádza stredisko, podľa ktorého majú tieto ustanovenia diskriminačný charakter.

Stredisko chce aj naďalej sledovať vývoj situácie v oblasti volebného práva a chce využiť všetky prostriedky v rámci svojho mandátu na odstránenie diskriminačných ustanovení.

Poslanci parlamentu v utorok (10. 9.) neschválili novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú navrhovala opozičná SaS. Poslanci navrhovali, aby mohli Slováci v zahraničí hlasovať vo voľbách do národnej rady, do Európskeho parlamentu, v prezidentských voľbách, v ľudovom hlasovaní o odvolaní prezidenta aj v referende.