Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Voličský preukaz možno vybaviť aj cez webovú aplikáciu volby.digital

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovensko.Digital upozorňuje, že aj žiadosť zaslaná emailom musí byť doručená najneskôr 15 pracovných dní pred voľbami, teda už 25. februára pre prvé kolo a 11. marca pre druhé kolo volieb.

Bratislava 21. februára (TASR) - Hlasovací preukaz, ktorý umožňuje voličovi v prezidentských voľbách hlasovať vo volebnej miestnosti aj mimo svojho trvalého bydliska, sa dá vybaviť aj cez webovú aplikáciu volby.digital. Žiadatelia nepotrebujú ani občiansky preukaz s čipom, keďže žiadosť stačí poslať bežným emailom. Treba si dať ale pozor na termíny.

"Vytvorili sme spoločne jednoduchú aplikáciu, ktorá na pár kliknutí prevedie človeka procesom, ktorý v princípe nie je vôbec zložitý," uviedol Ján Suchal zo Slovensko.Digital.

Po tom, ako si žiadateľ o hlasovací preukaz zvolí, akým spôsobom si ho chce prevziať (poštou na adresu trvalého pobytu alebo na inú adresu, splnomocnenou osobou na miestnom úrade či osobne na miestnom úrade) len vyplní svoje údaje. Webová aplikácia vygeneruje žiadosť, ktorú následne stačí odoslať na emailovú adresu obce.

Slovensko.Digital upozorňuje, že aj žiadosť zaslaná emailom musí byť doručená najneskôr 15 pracovných dní pred voľbami, teda už 25. februára pre prvé kolo a 11. marca pre druhé kolo volieb.

Prvé kolo prezidentských volieb bude 16. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, bude sa konať 30. marca druhé kolo. Postupujú doň dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého. Hlasovať sa bude od 7.00 do 22.00 h.

V abecednom poradí kandidujú Béla Bugár, Zuzana Čaputová, Martin Daňo, Štefan Harabin, Eduard Chmelár, Marian Kotleba, Milan Krajniak, František Mikloško, Robert Mistrík, Maroš Šefčovič, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová, Juraj Zábojník a Ivan Zuzula.