Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ROZLIETANÍ PO SVETE: Kiska v Keni aj u Trumpa, Fica privítal pápež

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V priebehu prvého polroka 2017 navštívili najvyšší ústavní činitelia SR viaceré kúty zeme. Kde všade boli a za akým účelom, sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Bratislava/Svet 23. decembra (TASR/Teraz.sk) – Najvyšší ústavní činitelia Slovenskej republiky - prezident, premiér a predseda Národnej rady SR - navštívili v roku 2017 krajiny Európy i sveta a zúčastnili sa na rokovaniach rôznych medzinárodných organizácií a inštitúcií. V nasledujúcich riadkoch sa pozrite, ako sa im v tomto smere darilo v prvom polroku.

Teraz.sk prináša výberový chronologický prehľad zahraničných návštev troch najvyšších ústavných činiteľov SR vo svete v roku 2017. Prehľad je rozdelený na dve časti – polroky.

JANUÁR

16. januára – FRANCÚZSKO: Predseda slovenskej vlády Robert Fico odcestoval do Paríža. Vo francúzskej metropole, ktorá je sídlom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), absolvoval bilaterálne stretnutie s jej generálnym tajomníkom Josém Ángelom Gurríom. Zároveň obaja predstavitelia spoločne podpísali Memorandum o porozumení k posilneniu spolupráce v oblasti boja proti korupcii.

FEBRUÁR

3. februára – MALTA: Neformálny summit lídrov Európskej únie v maltskej Vallette, ktorého sa zúčastnil predseda vlády SR Robert Fico, nadväzoval na summit, ktorý bol v septembri 2016 v Bratislave a ktorým sa začali politické úvahy o budúcnosti EÚ s 27 členskými štátmi. Lídri EÚ sa zaoberali otázkou migrácie a taktiež diskutovali o prípravách na nadchádzajúce 60. výročie podpísania Rímskych zmlúv.

12. februára – EGYPT: Prezident SR Andrej Kiska sa počas medzipristátia v egyptskej Káhire stretol s egyptským ministrom obchodu a priemyslu Tárikom Kábilom. Slovenský prezident tak urobil počas cesty na oficiálnu návštevu Kene. Rokovali o vývoji politickej a ekonomickej situácie v Egypte, ako aj o situácii na Blízkom východe a v Afrike. V bilaterálnej oblasti zhodnotili úroveň a možnosti vzájomnej hospodárskej spolupráce. Obe strany prejavili záujem o jej zintenzívnenie, a to aj prostredníctvom organizovania podnikateľských misií.

Prezident SR Andrej Kiska (vľavo) sa stretol s prezidentom Kenskej republiky Uhurom Kenyattom počas jeho návštevy v Nairobi 13. februára 2017.
Foto: TASR - Kancelária prezidenta SR


12. februára – KEŇA: Na historicky prvú oficiálnu návštevu ako slovenská hlava štátu odcestoval prezident SR Andrej Kiska do Kene a celej subsaharskej Afriky. Návšteva sa konala na pozvanie prezidenta Kenskej republiky Uhurua Kenyattu. Jej hlavným cieľom bolo zhodnotiť výsledky viac ako 20-ročnej spolupráce s Keňou v oblasti rozvojovej pomoci. Prezident Kiska sa zoznámil s viacerými projektmi, v ktorých sa angažujú slovenské mimovládne organizácie. S kenskými partnermi rokoval však aj o posilnení bilaterálnej, predovšetkým ekonomickej spolupráce.

MAREC

2. marca – POĽSKO: Predseda vlády SR Robert Fico sa zúčastnil na mimoriadnom summite premiérov Vyšehradskej štvorky vo Varšave, ktorého bol iniciátorom. Témou boli zistenia o nekvalitných potravinárskych výrobkoch, ktoré prúdia z krajín Západu. Na summite podpísali deklaráciu o kvalite potravín, ktorá presne popisuje problémy súvisiace s dovozom nekvalitných výrobkov a zároveň žiada Európsku komisiu, aby proti takýmto praktikám zakročila. Témou rokovania bola okrem kvality potravín aj voľba predsedu Európskej rady na ďalších 2,5 roka.

5. marca – POĽSKO: Na oficiálnu návštevu Poľskej republiky spojenú so stretnutím predsedov parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) odcestoval predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS). Počas trojdňovej návštevy sa vo Varšave stretol s predsedom Sejmu Poľskej republiky Marekom Kuchciňským, s predsedom poľského Senátu Stanislawom Karczewským a tiež s prezidentom Poľskej republiky Andrzejom Dudom. Diskusia na schôdzke predsedov parlamentov V4 bola zameraná na politické otázky vo vzťahu k Európskej únii, posilňovanie úlohy národných parlamentov, hodnotové otázky, budúce perspektívy, ako aj praktické aspekty a nové možnosti aktivizácie V4.

Na snímke zľava predseda poľského Sejmu Marek Kuchciński, predseda Národnej rady SR Andrej Danko a maršalek predseda poľského Senátu Stanislaw Karczewski.
Foto: TASR/Vladimír Benko


9. marca – BELGICKO: Predseda vlády SR Robert Fico odcestoval na dvojdňové zasadnutie Európskej rady v Bruseli. Pred summitom sa stretol s predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim a zúčastnil sa na pravidelnom koordinačnom stretnutí premiérov krajín V4. Na jarnom zasadnutí sa lídri Európskej únie venovali predovšetkým hospodárstvu a otázkam migrácie či bezpečnosti. Na summite EÚ odznela aj téma dvojitej kvality potravín. Prebehla tiež voľba nového predsedu Európskej rady, ktorým sa opätovne stal poľský politik Donald Tusk. Tuska na poste tzv. europrezidenta podporili všetky členské štáty s výnimkou Poľska. Tusk bude vo funkcii do konca novembra 2019.

16. marca – TALIANSKO: Krajiny V4 - Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko - majú k sebe blízko, ale svoje väzby na medzinárodných fórach nezneužívajú. Zdôraznil to predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) v predvečer hlavnej časti mimoriadnej Konferencie predsedov národných parlamentov EÚ v Ríme. Dvojdňové podujatie sa uskutočnilo v metropole Talianska pri príležitosti 60. výročia podpísania Rímskych zmlúv. Hlavnými témami mimoriadnej konferencie v Ríme boli budúcnosť Európskej únie, príprava Európskeho summitu, ktorý sa v metropole Talianska uskutočnil koncom marca, zhodnotenie 60 rokov fungovania EÚ, ale aj Rímska deklarácia.

24. marca – TALIANSKO: Slovenský premiér Robert Fico s delegáciou uskutočnil pracovnú návštevu Talianska, kde sa dňa 25. marca zúčastnil na slávnostnom summite šéfov štátov a vlád 27 krajín Európskej únie pri príležitosti 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv. Premiéra spoločne s ďalšími európskymi partnermi prijal na spoločnej audiencii v Apoštolskom paláci vo Vatikáne pápež František. V rámci rímskeho summitu išlo z obsahového hľadiska o zavŕšenie procesu reflexie o budúcnosti EÚ, ktorý odštartoval bratislavský summit. Lídri po skončení zasadnutia na nádvorí Kapitolského námestia podpísali spoločné vyhlásenie – Rímsku deklaráciu. Dokument by mal byť spoločným zamyslením sa nad stavom Európskej únie a budúcnosťou procesu integrácie.

Na snímke vpravo pápež František a vľavo slovenský premiér Robert Fico počas prijatia lídrov členských krajín Európskej únie vo Vatikáne 24. marca 2017 pred summitom EÚ pri príležitosti 60. výročia podpisu Rímskej deklarácie.
Foto: TASR/AP


26. marca – IZRAEL, PALESTÍNA: Štvordňovú štátnu návštevu Izraela a pracovnú návštevu Palestíny absolvoval slovenský prezident Andrej Kiska. V rámci oficiálneho programu prezident Kiska rokoval s izraelským prezidentom i s predsedom vlády Benjaminom Netanjahuom o vzájomnej bilaterálnej spolupráci, ako aj o aktuálnych zahranično-politických témach. Počas návštevy Palestíny sa stretol v Ramalláhu s palestínskym predsedom vlády Ramím Hamdalláhom. Slovenský prezident navštívil viaceré významné miesta vrátane pamätníka obetí holokaustu Jad vašem. Počas návštevy bola okrem iného inaugurovaná Slovensko-izraelská vedecká a inovačná spoločnosť. 

28. marca – POĽSKO: Predseda vlády Robert Fico odcestoval na jednodňovú pracovnú cestu do Varšavy, počas ktorej sa zúčastnil summitu zoskupenia V4. Lídri V4 spoločne rokovali o budúcnosti Európskej únie i o nadchádzajúcom summite Európskej rady. Počas stretnutia vo Varšave otvorili premiéri tiež Inovačný summit strednej a východnej Európy, na ktorom diskutovali o regionálnej spolupráci v oblasti vývoja inovatívnej ekonomiky a podpísali Varšavskú deklaráciu. Jej cieľom je posilnenie spolupráce V4 v tejto oblasti.

30. marca – FRANCÚZSKO: Globálneho fóra OECD proti korupcii a za bezúhonnosť sa v Paríži zúčastnil premiér Robert Fico. V rámci programu vystúpil na podujatí s príhovorom a absolvoval bilaterálne pracovné rokovanie s generálnym tajomníkom OECD Ángelom Gurríom.

APRÍL

3. apríla – NEMECKO: Predseda vlády SR Robert Fico odcestoval do Berlína na stretnutie so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou a s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. Návšteva Nemeckej spolkovej republiky sa uskutočnila pri príležitostí 25. výročia podpísania nemecko-česko-slovenskej Zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci. Na stretnutí s nemeckou kancelárkou sa zúčastnil aj český premiér Bohuslav Sobotka a premiéri spoločne diskutovali so študentmi zo Slovenska, Česka a Nemecka o budúcnosti Európskej únie.

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová (uprostred), slovenský premiér Robert Fico (vľavo) a český premiér Bohuslav Sobotka na tlačovej konferencii v Berlíne 3. apríla 2017.
Foto: TASR/AP


29. apríla – BELGICKO: Prijatie usmernenia definujúceho rámce a hlavné princípy pre rokovania Európskej únie so Spojeným kráľovstvom o vystúpení z Únie, bolo cieľom mimoriadneho summitu lídrov členských krajín EÚ, ktorý sa uskutočnil v Bruseli. Slovenskú delegáciu viedol premiér Robert Fico. Mimoriadne zasadnutie v Bruseli sa uskutočnilo v nadväznosti na aktiváciu článku 50 Zmluvy o EÚ zo strany predsedníčky britskej vlády Theresy Mayovej 29. marca 2017. Tým sa oficiálne začal proces vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

MÁJ

25. mája – BELGICKO: Slovenská delegácia pod vedením prezidenta SR Andreja Kisku na stretnutí hláv vlád a štátov členských krajín NATO v Bruseli deklarovala plnenie svojich záväzkov zo summitov vo Walese a Varšave a zapojenie sa do tzv. predsunutej prítomnosti (eFP) v budúcom roku. Zároveň spojencom ponúkla príspevok Slovenskej republiky na budovanie obranných a bezpečnostných kapacít Irackej republiky, aby boli lepšie pripravené čeliť hrozbe terorizmu. Rokovanie sa historicky prvýkrát uskutočnilo na pôde nového sídla Severoatlantickej aliancie a prvýkrát za účasti nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Vľavo slovenský prezident Andrej Kiska, druhá vľavo britská premiérka Theresa Mayová sa pozerajú na amerického prezidenta Donalda Trumpa počas ceremoniálu v novom sídle NATO v Bruseli 25. mája 2017.
Foto: TASR/AP


23. mája 2017 – ČESKO: Premiér Robert Fico si nevie predstaviť slovenskú energetiku bez jadra. Je podľa neho dôležité pre energetickú bezpečnosť, keďže podiel výroby jadrovej elektriny bol na Slovensku v uplynulom roku na úrovni takmer 55%. To zaraďuje Slovensko medzi krajiny s najvyšším podielom elektriny vyrobenej v jadrovoenergetických zariadeniach vo svete. Robert Fico to zdôraznil na tlačovej konferencii v Prahe, ktorá sa konala v rámci 12. zasadnutia Európskeho jadrového fóra (ENEF).

31. mája – POĽSKO: Predseda vlády SR Robert Fico spoločne s členmi vlády odcestoval do Varšavy, kde sa na pozvanie vtedajšej poľskej premiérky Beaty Szydlovej uskutočnilo spoločné rokovanie rezortných partnerov vlád Poľska a Slovenska. Cieľom bolo podporiť vzájomné kontakty medzi oboma krajinami v rámci projektov spoločného záujmu a prediskutovať ďalšie možnosti či aspekty spolupráce v jednotlivých sektorových oblastiach.

JÚN

16.-17. júna – ISLAND: Predseda vlády SR Robert Fico sa spoločne s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom a ministrom financií Petrom Kažimírom zúčastnil na pracovnej návšteve Islandu. V Reykjavíku sa premiér stretol s predsedom vlády Islandu Bjarnim Benediktssonom a na spoločnom pracovnom obede diskutovali o vzájomnej bilaterálnej spolupráci, ale aj o aktuálnych otázkach medzinárodnej politiky.

Na snímke druhý zľava premiér SR Robert Fico na stretnutí so svojím islandským partnerom Bjarnim Benediktssonom (uprostred) v Reykjavíku 16. júna 2017. Vpravo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák a vľavo islandský minister zahraničných vecí Benedikt Johannesson.
Foto: TASR/Jaroslav Bublinec


19. júna – POĽSKO: Lídri krajín Vyšehradskej štvorky sa stretli vo Varšave. Predsedovia vlád tam zhodnotili poľské predsedníctvo V4, prv než ho od júla prebralo Maďarsko. Slovenskú delegáciu viedol premiér Robert Fico. Po stretnutí V4 sa rokovalo v rozšírenom formáte aj s krajinami Beneluxu. Vedúci delegácií siedmich krajín vyhodnotili dovtedajšiu politickú a hospodársku spoluprácu zúčastnených krajín a načrtli jej ďalšie smerovanie. Spoločne tiež prediskutovali aktuálne európske medzinárodné témy, ako sú brexit, budúcnosť Európskej únie (EÚ), migrácia, vzťahy s tretími krajinami a stav právneho štátu v členských krajinách EÚ.

19. júna – POĽSKO: Premiér Robert Fico odcestoval na rokovanie lídrov krajín Vyšehradskej štvorky a Beneluxu vo Varšave. Spolu s premiérmi Poľska, Maďarska, Česka, Holandska, Belgicka a Luxemburska - Beatou Szydlovou, Viktorom Orbánom, Bohuslavom Sobotkom, Markom Ruttem, Charlesom Michelom a Xavierom Bettelom - sa stretol na pracovnom obede. Lídri krajín V4 spolu s predsedami vlád Beneluxu hovorili o dovtedajšej vzájomnej hospodárskej a politickej spolupráci, ale aj o možnostiach jej budúceho vývoja. Rokovali i o medzinárodných témach ako brexit, migrácia či budúcnosť Európskej únie. Následne sa ešte stretli samostatne predsedovia vlád Vyšehradskej štvorky a zhodnotili poľské predsedníctvo V4.

20. – 21. júna – CHORVÁTSKO: Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska uskutočnil oficiálnu návštevu Chorvátska, ktorá sa konala na pozvanie chorvátskej prezidentky Kolindy Grabarovej Kitarovičej. V rámci programu prezident SR rokoval s prezidentkou Chorvátska a ďalšími najvyššími ústavnými činiteľmi. Témou rozhovorov bol ďalší rozvoj bilaterálnej spolupráce, osobitne v hospodárskej oblasti a v turizme, a aktuálne zahranično-politické témy. Počas návštevy vystúpil prezident Andrej Kiska na Slovensko-chorvátskom ekonomickom fóre, slávnostne otvoril honorárny konzulát Slovenskej republiky v Splite a odhalil bustu Martina Kukučína na ostrove Brač. Prezidenta na oficiálnej návšteve sprevádzala skupina slovenských podnikateľov a zástupcov akademickej obce.

22. júna – ČESKO: Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico sa stretol so svojím českým náprotivkom Bohuslavom Sobotkom a so spolkovým kancelárom Rakúskej republiky Christianom Kernom. Schôdzka v tzv. slavkovskom formáte sa uskutočnila v Brne. Šéfovia vlád rokovali o plánovaní a výstavbe cezhraničných infraštruktúrnych prepojení, vymenili si skúsenosti so zavedenia duálneho vzdelávania a hovorili i o spolupráci a zdieľaní postupov v oblasti "priemyslu 4.0". Schôdzku v Brne premiér Fico absolvoval po ceste do Bruselu, kde sa uskutočnil júnový summit Európskej únie. Lídri EÚ sa venovali otázkam migrácie, bezpečnosti, obrany a hospodárstva. Európska rada v zložení 27 členských štátov prediskutovala vývoj rokovaní v nadväznosti na oznámenie Spojeného kráľovstva podľa článku 50 Zmluvy o Európskej únii.

Predseda vlády SR Robert Fico sa pred summitom v Bruseli stretol s predsedom vlády Českej republiky Bohuslavom Sobotkom a spolkovým kancelárom Rakúskej republiky Christianom Kernom 22. júna 2017 v Brne v tzv. Slavkovskom formáte. Na snímke zľava rakúsky kancelár Christian Kern, predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka a predseda vlády SR Robert Fico počas spoločnej fotografie.
Foto: TASR - Michal Svítok


23. júna – SRBSKO: Účasť na inaugurácii prezidenta Aleksandra Vučiča bola dôvodom jednodňovej pracovnej návštevy Srbskej republiky, ktorú absolvoval predseda NR SR Andrej Danko. Okrem účasti na spoločenských podujatiach spojených s uvedením novozvolenej hlavy štátu sa v rámci pracovnej cesty stretol Danko aj s predsedníčkou Národného zhromaždenia Srbskej republiky Majou Gojkovičovou. Témou rokovaní boli bilaterálne vzťahy a hľadanie ďalších potenciálnych impulzov pre ich prehlbovanie, a to najmä v medziparlamentnej a hospodárskej oblasti.

25. júna - JUŽNÁ KÓREA: Predseda Národnej rady SR Andrej Danko odcestoval na štvordňovú pracovnú návštevu Južnej Kórey, kde sa zúčastnil v poradí na druhom stretnutí predsedov parlamentov euroázijských krajín. V rámci návštevy sa stretol s predstaviteľmi Kia Motors a rokoval s manažmentom spoločnosti Samsung. Absolvoval bilaterálne stretnutia s predsedom dolnej komory ruského parlamentu - Štátnej dumy - Viačeslavom Volodinom, s predsedom juhokórejského parlamentu Čong Sje-kjunom a s predsedom arménskeho parlamentu Arom Bablojanom.