Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Výbor vypočul aj piatu kandidátku na funkciu sudcu ÚS L. Trellovú

Na snímke kandidátka na sudkyňu Ústavného súdu (ÚS) SR Lívia Trellová počas vypočutia v Bratislave vo štvrtok 11. apríla 2024. Foto: TASR - Martin Baumann

Trellová pôsobí ako profesorka ústavného práva na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

Bratislava 11. apríla (TASR) - O pozíciu ústavnej sudkyne sa uchádza aj Lívia Trellová, ktorú vo štvrtok vypočul Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR. Trellová pôsobí ako profesorka ústavného práva na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Do funkcie ju nominoval dekan tejto fakulty.

Trellová je zároveň aj poslankyňou miestneho zastupiteľstva v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves. Do funkcie vstúpila ako odborníčka, deklaruje, že nie je členkou politickej strany. Pôsobí tiež ako externá poradkyňa sudcu na Ústavnom súde (ÚS) SR.

Ústava SR je podľa Trellovej napísaná veľmi stručne, jej ustanovenia majú niekedy deklaratórny charakter. Práve ÚS má podľa nej možnosť dotvárať systém. Tvrdí, že ústava je stručná a všeobecne nastavená, preto treba využívať znalosti z teórie. To vníma ako priestor, kde by mohla efektívne využiť znalosti z ústavného práva.

Kandidátka hovorila aj o pozitívnom záväzku v boji proti klimatickej kríze. Poukázala na právo na priaznivé životné prostredie, v Ústave SR je pozitívny záväzok štátu zabezpečiť pre jednotlivcov optimálne ŽP. Otázka podľa nej je, čo to je optimálne.

Uviedla tiež, že obrovské množstvo agendy na ÚS tvoria individuálne ústavné sťažnosti, považuje to za administratívnu záťaž ÚS. Zároveň pripomína, že ústavný súd je veľmi silný, čo sa týka množstva kompetencií a právomocí, no sú veci, ktoré ho zbytočne administratívne preťažujú.

Trellová dlhodobo nie je fanúšikom inštitútu skráteného legislatívneho konania. Zneužíva sa podľa nej v politickom boji, kritizuje jeho nadužívanie. Myslí si, že procesy nie sú nastavené zle, ale vníma potrebu pracovať na zvyšovaní politickej kultúry, aby sa otázkou zneužívania skráteného konania nemuselo do budúcna zaoberať.

Poslancom odpovedala aj na otázky, týkajúce sa napríklad komunálnych sťažností na ústavnom súde, hovorila aj o probléme veľkého počtu obcí.