Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Mariana K. a Pavla R., žiada pre nich väzbu

Na snímke exriaditeľ televízie Markíza Pavol R. po výsluchu v prípade falšovania televíznych zmeniek v hodnote 70 miliónov eur 21. júna 2018 na Prezídiu Policajného zboru v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Obvinenia boli podnikateľovi Marianovi K. a bývalému riaditeľovi TV Markíza a exministrovi hospodárstva Pavlovi R. vznesené v prípade falšovania televíznych zmeniek v hodnote 70 miliónov eur.

Bratislava 21. júna (TASR) – Ak podá prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) návrh na väzobné stíhanie podnikateľa Mariana K., tak o jeho vzatí do väzby bude rozhodovať sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica. TASR to vo štvrtok potvrdil dozorujúci prokurátor ÚŠP v prípade zmeniek Ján Šanta. "Stále sa vykonávajú procesné úkony na polícii, preto spis ešte u seba nemám," spresnil Šanta.

Rovnako aj o prípadnom návrhu na väzobné stíhanie vo štvrtok políciou zadržaného exministra a bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla R. by mal rozhodovať ŠTS. To však môže nastať za niekoľko dní. Keďže ide o jednu vec, tak v nej je rovnaký dozorujúci prokurátor Šanta.



Aj keby ŠTS vzal, alebo nevzal Mariana K. do väzby, s určitosťou sa jedna z procesných strán odvolá a podá sťažnosť voči rozhodnutiu nižšieho súdu. O nej bude potom rozhodovať po doručení zase Najvyšší súd SR. To isté platí aj o Pavlovi R.

Vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA obvinil Mariana K. a Pavla R. z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

"Obidve osoby boli zadržané a je na ne spracovaný podnet na väzobné stíhanie," doplnil Wäldl. Vyšetrovateľ podľa informácie TASR žiada uvaliť v prípade kolúznu a preventívnu väzbu. O podnete bude rozhodovať prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.



Obvinenia boli voči podnikateľovi Marianovi K. a bývalému riaditeľovi TV Markíza a exministrovi hospodárstva Pavlovi R. vznesené v prípade falšovania televíznych zmeniek v hodnote 70 miliónov eur. Právny zástupca Pavla R. avizoval, že proti vzneseniu obvinenia podajú sťažnosť.

Národná kriminálna agentúra zadržala Mariana K. v stredu (20.6.). Vo štvrtok ráno prišiel na policajné prezídium Pavol R. Po výsluchu opustil policajnú budovu, neskôr ho polícia zadržala. Informovala o tom na sociálnej sieti. Obvinení absolvovali vo štvrtok výsluch pred vyšetrovateľom.