Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Vyšetrovateľ pristúpil k ukončeniu vyšetrovania vraždy J. Kuciaka

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky vraždy investigatívneho novinára Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica, 8. marca tohto roka.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Vyšetrovateľ pristúpil k ukončeniu vyšetrovania v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Obhajobe dal lehotu od 30. septembra do 4. októbra na oboznámenie sa s jeho výsledkami. TASR o tom informoval obhajca obvineného Mariana K. Marek Para.

"Vyšetrovateľ je procesne samostatný. Disponujeme informáciou, že prebieha oboznamovanie sa s výsledkami vyšetrovania," uviedla pre TASR hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová. Polícia prípad nekomentuje, keďže vyšetrovanie vraždy naďalej komunikuje ÚŠP, ktorý si vyhradil právo prípad komunikovať, vysvetlila pre TASR hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

"Prípad postupuje podľa pripraveného scenára s cieľom prispieť k politickej aréne predvolebného súboja. Vyšetrovanie je však sprevádzané procesnými chybami a dôkazná núdza vyšetrovateľa je dnes očividná," reagoval Para.

"My sme dostali ako poškodení termín tento týždeň na preštudovanie spisu. Predbežne od stredy do piatka budeme študovať spis na NAKA v Nitre. Registrujem, že následne bude mať obhajoba termín na preštudovanie spisu. To je v súlade s tým zámerom prokuratúry nežiadať o ďalšie predĺženie väzby, ale podať obžalobu ešte v tejto predĺženej lehote väzby. To vychádza niekedy na koniec októbra, keď už lehota väzby je predĺžená do konca novembra," povedal pre TASR právny zástupca Kuciakovej rodiny Daniel Lipšic.

Podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky vraždy investigatívneho novinára Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica, 8. marca tohto roka. Kuciakovu likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu. Voči obvineniu podal Para na ÚŠP sťažnosť, ktorú ÚŠP v apríli zamietol. Len nedávno ÚŠP opätovne zamietol sťažnosť Mariana K. voči obvineniu. Podľa názoru obhajcu z uznesenia o zamietnutí vyplývajú rozsiahle porušenia práva na obhajobu. Preto chce podať po druhý raz opravný prostriedok Generálnemu prokurátorovi SR Jaromírovi Čižnárovi.

Koncom marca Mariana K. spolu s ďalším z obvinených v prípade Kuciakovej vraždy Tomášom Sz. obvinili aj z prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

S Marianom K. a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom R. sa medzičasom na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku začalo koncom júla aj hlavné pojednávanie v kauze televíznych zmeniek, pre ktorú je Marian K. naďalej väzobne stíhaný.

Okrem toho Krajská prokuratúra v Bratislave koná v kauze sledovanie novinárov. Na sledovanie si mal najať Marian K. exsiskára a bývalého novinára Petra Tótha. Vo veci ešte nepadlo žiadne obvinenie.

Marian K. bol postupne vo väzbe v Bratislave, Leopoldove aj Banskej Bystrici. Najnovšie je vo väzbe v Nitre. Od leta minulého roka sa neúspešne snažil dva razy dostať z väzby na slobodu. Naposledy, 24. júna prostredníctvom svojho obhajcu vzal späť v poradí tretiu žiadosť o prepustenie z väzby.

Najnovšie Mariana K. obvinili aj v prípade "motákov", keď vyšetrovateľ národnej protizločineckej jednotky NAKA vzniesol obvinenie z pokusu zločinu marenia spravodlivosti. V jednom prípade sa mal pokúsiť o sfalšovanie dôkazu v kauze zmeniek. Polícia o tom informovala 12. septembra na sociálnej sieti.

Výberová chronológia udalostí od zavraždenia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej


25. februára 2018 - V rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta našla polícia mŕtve telá 27-ročného muža a ženy. Ukázalo sa, že išlo telá novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Obaja podľahli strelným zraneniam. Policajný prezident Tibor Gašpar oznámil, že čas smrti sa predpokladá od štvrtka 22. februára do nedele 25. februára. Neskôr čas vraždy určili na 21. februára 2018.

28. februára 2018 - Hlavná štátna radkyňa Mária Trošková a šéf krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády SR Viliam Jasaň oznámili, že až do vyšetrenia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky opúšťajú svoje pozície na Úrade vlády SR. Z postu ministra kultúry odstúpil Marek Maďarič (Smer-SD).

Protizločinecká jednotka NAKA zadržala vo štvrtok ráno 27. septembra 2018 osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti. Podľa informácií TASR akcia súvisí s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na snímke policajný zásah na Harcsovej ulici v meste Kolárovo, okres Komárno 27. septembra 2018.
Foto: TASR Milan Drozd


9. marca 2018 - V centre Bratislavy sa uskutočnila najväčšia demonštrácia v ére samostatného Slovenska. Na zhromaždení s názvom Za slušné Slovensko sa zišli desaťtisíce ľudí. Spoločne žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára a jeho snúbenice a novú, dôveryhodnú vládu.

12. marca 2018 - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) oznámil, že odstupuje z funkcie.

13. marca 2018 - V Michalovciach polícia zadržala talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu na základe európskeho zatýkacieho rozkazu. Antonina Vadalu 1. marca 2018, tesne po vražde Jána Kuciaka, už raz zadržali. Jeho meno sa spomínalo v poslednom článku zavraždeného novinára. Po jednom dni ho polícia z cely predbežného zaistenia prepustila na slobodu.

Krajský súd v Košiciach na neverejnom zasadnutí rozhoduje o návrhu na predbežnú väzbu pre podnikateľa talianskeho pôvodu Antonina V. (na snímke uprostred). Podnikateľa zadržala v utorok ráno 13. marca 2018 slovenská polícia v Michalovciach. Dôvodom je európsky zatykač, ktorý vydal súd v Benátkach. Košice, 15. marca 2018.
Foto: TASR - František Iván


14. marca 2018 - Lídri vládnej koalície oznámili, že predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) je pripravený odstúpiť z funkcie 15. marca. Po rokovaní s prezidentom SR Andrejom Kiskom vyslovil Fico podmienky svoje demisie: prezident bude rešpektovať, že nového premiéra nominuje Smer-SD, bude rešpektovať koaličnú zmluvu troch strán a výsledky parlamentných volieb.

15. marca 2018 - Robert Fico (Smer-SD) skončil vo funkcii predsedu vlády SR. Svoju demisiu podal do rúk prezidenta Andreja Kisku. Abdikáciu podala aj jeho vláda, ministri vykonávali funkcie až do vymenovania nového kabinetu.

22. marca 2018 – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval novú vládu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). Ministrom vnútra sa stal Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD), dovtedajší minister zdravotníctva. Novou ministerkou zdravotníctva sa stala Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD), novou ministerkou kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) a novým ministrom spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Na archívnej snímke vľavo bývalý minister vnútra SR Tomáš Drucker a vpravo premiér SR a dočasne poverený vedením ministerstva vnútra SR Peter Pellegrini v Bratislave 17. apríla 2018.
Foto: TASR - Martin Baumann


16. apríla 2018 – Minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) oznámil rezignáciu po tom, ako sa mu nepodarilo odvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara.

17. apríla 2018 – Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD). Vedením rezortu dočasne poveril predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD). Ten následne oznámil, že policajný prezident Tibor Gašpar skončí vo funkcii najneskôr k 31. máju 2018.

18. apríla 2018 - Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár podpísal v Haagu s partnermi z Talianskej republiky a zástupcami Eurojustu a Europolu vznik medzinárodného vyšetrovacieho tímu, ktorý bude pracovať na objasňovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

26. apríla 2018 - Novou ministerkou vnútra sa stala dovtedajšia štátna tajomníčka tohto rezortu Denisa Saková. Do funkcie ju vymenoval prezident SR Andrej Kiska. Sakovú navrhol za ministerku vládny Smer-SD.

21. mája 2018 - Vo vzťahu k vyšetrovateľovi Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Trnave, ktorý vykonával prvotné úkony na mieste činu zavraždeného novinára Jána Kuciaka, najmä obhliadku miesta činu, boli pri výkone dozoru prokurátora zistené viaceré nedostatky.

29. mája 2018 – Viac ako tri mesiace od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa polícia vrátila do ich rodinného domu vo Veľkej Mači, kde sa odohrala rekonštrukcia činu.

30. mája 2018 - Dovtedajšieho riaditeľa inšpekcie ministerstva vnútra Milana Lučanského vymenovala ministerstva vnútra Denisa Saková (Smer-SD) na post policajného prezidenta. Lučanský sa funkcie ujal 1. júna 2018. Nahradil Tibora Gašpara, ktorý skončil na čele polície k 31. máju 2018.

17. septembra 2018 - Dozorový prokurátor z ÚŠP zverejnil identikit muža, ktorý mal mať informácie o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

24. septembra 2018 - Polícia preverovala viacero osôb, ktoré spoznali občania v identikite zverejnenom Úradom špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

27. septembra 2018 - Protizločinecká jednotka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržala osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti.

Na snímke polícia privádza jedného z obvinených (uprostred) do budovy Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici 30. septembra 2018, v ktorej sudca pre prípravné konanie začal rozhodovať o tom, či vezme do väzby Tomáša Sz., Miroslava M. a Zoltána A., obvinených z obzvlášť závažného zločinu dvojnásobnej úkladnej vraždy a ďalších trestných činov v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Rozhoduje aj o štvrtej obvinenej v tejto kauze - tlmočníčke Alene Zs.
Foto: TASR


28. septembra 2018 - Polícia obvinila tri osoby z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a z ďalších trestných činov. Pôvodne policajti zadržali osem podozrivých osôb. Po ich vypočutí bolo päť osôb zo zadržania prepustených a trom osobám bolo vznesené obvinenie za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a za ďalšie trestné činy.

28. septembra 2018 – V dome na Okružnej ulici na Leteckom poli v Komárne zadržalo policajné Lynx Commando 44-ročnú Alenu Zs.

30. septembra 2018 - Všetci štyria obvinení v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej - Tomáš Sz., Miroslav M., Zoltán A. a Alena Zs. - išli do väzby. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici.

1. októbra 2018 - Prokurátor na tlačovej konferencii Generálnej prokuratúry (GP) SR oznámil, že objednávka vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bola za sumu 50.000 eur a ďalších 20.000 eur bolo odpustenie dlhu. Objednávateľ teda zaplatil minimálne 70.000. Prokurátor potvrdil obvinenie voči štyrom osobám, Tomášovi Sz., Miroslavovi M., Zoltánovi A. a Alene Zs. Obvinenie bolo vznesené objednávateľovi, sprostredkovateľovi, pomocníkovi a strelcovi.

4. októbra 2018 - Minimálne dvaja z obvinených z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, Alena Zs. a Tomáš Sz., mali byť najatí aj na likvidáciu prvého námestníka Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho.

Na archívnej snímke 1. námestník generálneho prokurátora Slovenskej republiky Peter Šufliarsky.
Foto: TASR - Jakub Kotian


9. októbra 2018 – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) zverejnil uznesenie o väzbe pre štyroch obvinených v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Sudca ŠTS poslal všetkých obvinených do väzby.

17. októbra 2018 – Muž, ktorý sa objavil na identikite zverejnenom políciou v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, spáchal samovraždu. Muža mala na povale rodinného domu v Kolárove nájsť obeseného jeho matka. Roland R. mal byť synom priateľky obvineného Miroslava M.

8. januára 2019 - Prezident SR Andrej Kiska ocenil pri príležitosti 26. výročia vzniku Slovenskej republiky 30 osobností spoločenského a kultúrneho života, z toho troch in memoriam. Bol medzi nimi aj Ján Kuciak, ktorému udelil Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam.

14. januára 2019 - Obvinená Alena Zs. komunikovala posledné roky s viacerými vplyvnými ľuďmi. Boli medzi nimi námestník generálneho prokurátora pre netrestný úsek René Vanek, podpredseda parlamentu a člen predsedníctva strany Smer-SD Martin Glváč, poslanec parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár, predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba či predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

Na snímke vľavo Alenu Zs., ktorá je obvinená v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


15. januára 2019 - Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár zrušil poverenie vykonávať funkciu námestníka generálneho prokurátora SR pre netrestný úsek Renému Vanekovi. Dôvodom boli medializované informácie týkajúce sa komunikácie Vaneka s obvinenou Alenou Zs.

30. januára 2019 - V prípade prípravy vraždy advokáta i bývalého ministra vnútra a ministra spravodlivosti Daniela Lipšica a prokurátora Maroša Žilinku sa začalo trestné stíhanie. Návrhy na ich odstránenie mali prísť od podnikateľa Mariana K. a od jednej z obvinených v prípade vraždy Kuciaka Aleny Zs.

14. marca 2019 - Podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa prokurátora zavraždenie novinára portálu Aktuality.sk a jeho snúbenice výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov, ku ktorému došlo 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači, súviselo s prácou novinára.

19. marca 2019 - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Alenu Zs. a ďalšie tri osoby v kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej návrh na predĺženie väzby o maximálne povolenú hranicu, to je o sedem mesiacov.

28. marca 2019 - Prvý námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky si počas pol roka vymenil 430 SMS správ s už vtedy obvineným Marianom K. Oznámil to líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý sedem z nich aj zverejnil.

1. apríla 2019 - Obvinení v prípade zločinu úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, Alena Zs., Tomáš Sz., Miroslav M. a Zoltán A., zostanú vo väzbe do 27. novembra. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica.

3. apríla 2019 - Podnikateľ Marian K. po prvý raz vypovedal pred vyšetrovateľom k prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Poprel vinu v plnom rozsahu.

Na snímke obvinený Marian K. (vpravo) v budove Špecializovaného trestného senátu v Banskej Bystrici vo štvrtok 20. decembra 2018.
Foto: TASR/Dušan Hein


11. apríla 2019 - Miroslav M. sa na výsluchu v Národnej kriminálnej agentúre v Nitre priznal, že strieľal vo Veľkej Mači na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Podľa pôvodného obvinenia bol bývalý vojak Miroslav M. pri vražde v úlohe vodiča. Úlohu strelca mal plniť Tomáš Sz.

Na snímke polícia odvádza Miroslava M. - jedného z obvinených z budovy Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici 30. septembra 2018.
Foto: TASR - Dušan Hein


28. mája 2019 - V obci Veľká Mača (okres Galanta) polícia opätovne vykonala rekonštrukciu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na rekonštrukcii sa zúčastnili aj právni zástupcovia rodín obetí vraždy Daniel Lipšic a Roman Kvasnica.

19. augusta 2019 - Zbraň, ktorou zastrelili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, zatiaľ orgány činné v trestnom konaní nenašli, zaistili len jej hlaveň. Povedal to prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Podľa jeho slov však vedia, kto ju zabezpečil a kto ju upravil.

Na snímke špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.
Foto: TASR - Andrej Galica


16. septembra 2019 - Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vylúčil stretnutia s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom a Marianom K., obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Reaguje tak na informácie Denníka N, ktorý zverejnil prepis údajnej komunikácie Mariana K. s Bödörom, podľa ktorej mal byť hlavnou spojkou podnikateľa na prokuratúru práve Kováčik.