Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vyvodíme zodpovednosť z volebného neúspechu, tvrdí Slota

Z tlačovej konferencie SNS 12. marca 2012 v Bratislave. Na snímke predseda SNS Ján Slota.Foto: TASR/Pavel Neubauer

" Ani ja sa necítim byť prilepený na nijakú stoličku, s výnimkou manželskej" , hovorí Slota.

Bratislava 12. marca (TASR) - Na prelome mája a júna sa uskutoční snem Slovenskej národnej strany (SNS), na ktorom sa budú vyvodzovať aj personálne dôsledky z volebného neúspechu v predčasných parlamentných voľbách. "V tejto súvislosti sa musia vyvodiť nejaké konzekvencie. Ani ja sa necítim byť prilepený na nijakú stoličku, s výnimkou manželskej," vyhlásil dnes predseda SNS Ján Slota na tlačovej konferencii v Bratislave venovanej výsledkom parlamentných volieb, v ktorých SNS nepostúpila do Národnej rady SR.

Slota v čase zratúvania výsledkov volieb chýbal v centrále strany a bezprostrednú reakciu SNS na voľby priniesli v nedeľu 11. marca podpredsedovia Andrej Danko a Rafael Rafaj. "Som skutočne chorý. Napriek tomu som prišiel zo Žiliny sem, aby som rozptýlil trápne a smiešne predstavy niekoho, že ja sa pred niekým schovávam. Ja som sa nikdy pred nikým neschovával, ani sa schovávať nebudem," vyhlásil dnes Slota. Zároveň poznamenal, že SNS bola počas celej volebnej kampane v mediálnej izolácii a médiá písali o SNS len v prípade, že boli správy negatívne. "Zrazu je tu novinárov, ako keby sme boli víťazi volieb. Bohužiaľ, sme v týchto voľbách neuspeli. Myslím si, tak ako včera povedal pán podpredseda Rafaj, že to nie je prehra SNS, ale celého slovenského národa," vyhlásil Slota.

Tu bude player


Predseda SNS v tejto súvislosti poďakoval viac ako 116.000 voličov, ktorí dali hlas jeho strane a zablahoželal k úspechu Smeru-SD. Zároveň dodal, že tentoraz sa už Smer nebude môcť vyhovárať na koaličných partnerov, keďže bude s najvyššou pravdepodobnosťou vládnuť sám. Slovenská národná strana podľa Slotu ponúkala riešenia závažných ekonomických otázok, akou je podľa neho neefektívny prenájom Gabčíkova firme Enel, nevýhodná privatizácia Slovenských elektrární či Slovenského plynárenského priemyslu, s ktorými by sa mal teraz vyrovnať Smer-SD. "Bude to veľmi ťažký boj, keďže nielen na Slovensku, ale aj v Európskej únii a v rámci sveta pôjde všetko dole vodou," poznamenal Slota s tým, že v najbližších rokoch sa nedá v Európe vylúčiť ani vojnový konflikt.


Z tlačovej konferencie SNS 12. marca 2012 v Bratislave. Na snímke predseda Ján Slota (vľavo ) odchádza z tlačovej konferencie.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Pochybnosti o koreknosti volieb

"Nie je mi až tak ľúto, že naši poslanci nebudú sedieť v tom tzv. slovenskom parlamente s polobláznami, homosexuálmi a ďalšími podivnými indivíduami," vyhlásil Slota. "SNS, ktorá má 141 rokov, určite nezanikne a ďalej budeme bojovať za slovenský národ a slovenskú štátnosť," dodal. Zároveň ale upozornil, že SNS má pochybnosti o korektnosti a transparentnosti volieb. "Mám informácie o zneužití softvéru. Pre istotu sa pozrieme na vzorkový prierez jednotlivých okrskov, porovnáme údaje zozbierané našimi členmi a tým, čo vydá Štatistický úrad," podotkol.

Tu bude player


Danko Slotu doplnil slovami, že Smer-SD sa už nemá na koho vyhovárať a musí ukázať, ako vie riadiť krajinu. "Samozrejme, že nám je smutno, ako strane s národnou hrdosťou, keď vidíme tú červenú mapu Slovenska. Ale poslední budú prvými a prví budú poslední," vyhlásil Danko s tým, že SNS bude nepríjemnou opozíciou.

Budúcnosť Slotu , Rafaja a Danka

Na otázku, čo bude robiť po odchode z parlamentu, Slota pripomenul, že je aj poslancom vyššieho územného celku. "Môžem robiť strašne veľa zamestnaní, budem si môcť vybrať. Ešte som neuvažoval, ktoré si vyberiem," povedal. "Zvažujem takú alternatívu, aby mi ostalo dosť času na prácu v prospech SNS," pridal sa podpredseda strany Rafael Rafaj. Danko poslancom nikdy nebol, takže bude pokračovať v právnickej praxi, ktorú robil aj doteraz.

Podľa oficiálnych výsledkov sa do Národnej rady SR dostane šesť politických strán na čele so Smerom-SD, ktorý získal 44,41 percenta hlasov. Na druhom mieste vo voľbách skončilo KDH so ziskom 8,82 percenta hlasov, nasledujú OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti s 8,55 percentami, majú rovnako po 16 poslaneckých mandátov. Do parlamentných lavíc zasadnú aj poslanci Mosta-Híd (6,89 percenta - 13 kresiel), SDKÚ-DS (6,09 percenta - 11 kresiel) a SaS (5,88 percenta - 11 kresiel). Do NR SR sa neprebojovali SNS (4,55 percenta) ani SMK (4,28 percenta).