Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Za nepresné exit polly môžu politici spochybňujúci prieskumy

Na Slovensku sa v sobotu 10. marca 2012 uskutočnili predčasné parlamentné voľby. O priazeň voličov sa uchádzalo 26 politických strán. Na snímke člen predsedníctva Most-Híd Gábor Gál v centrále politickej strany Most-Híd v Bratislave po 22.hodine po zverejnení výsledkov prvého exit pollu.Foto: TASR/Štefan Puškáš

Tvrdí Pavol Haulík z agentúry MVK.Podľa neho tak ľudia nie sú ochotní zapojiť sa do nich.

Bratislava 12. marca (TASR) – Viacero politikov kritizovalo exit polly, ktoré v deň volieb pre televíziu Markíza a RTVS urobili agentúry MVK a Focus. Podľa Pavla Haulíka z MVK za nepresnosti však môžu tí politici, ktorí prieskumy spochybňujú a ľudia tak nie sú ochotní zapojiť sa do nich.

„Tie nepresnosti idú v prevažnej miere na vrub toho, že niektorí voliči sa odmietali zúčastniť. A keďže nikto nemá napísané na čele, ktorú stranu volil, my nevieme riešiť situáciu,“ reagoval pre TASR. Doplnil, že v minulosti sa do exit pollov odmietali zapojiť najmä voliči HZDS, v súčasnosti sa nechcú vyjadriť zrejme v najväčšej miere voliči Smeru-SD. „Keď máte súčet sto percent a sedem percent voličov Smeru vám tam chýba, pretože sa odmietli zúčastniť, iní majú tiež posunuté percentá, lebo sa to doplní do sto percent inými,“ zdôraznil Haulík.

Exit poll agentúry MVK

Podľa výsledkov exit pollu uskutočneného agentúrou MVK získala strana Smer-SD 37,3 percenta. Oficiálne výsledky Štatistického úradu SR ukázali, že stranu volilo 44,41 percenta voličov. O dve percentá viac ako v skutočnosti získalo podľa exit pollu KDH. Do parlamentu exit poll posunul aj SMK, podľa oficiálnych výsledkov však strana nezískala 5,1 percenta, ale len 4,28 percenta.

„Mali sme veľmi dobré výsledky v čase, keď existovala pokojná atmosféra pri voľbách. Pri týchto voľbách vôbec nebola. Najmä politici z malých strán a tiež zo Smeru pred voľbami neustále spochybňovali výskumy,“ zdôraznil Haulík.

Exit poll agentúry Focus

Sociológ Martin Slosiarik z Focusu je veľmi spokojný a výsledkami exit pollu, ktorý agentúra pripravila pre RTVS. „My sme na RTVS uviedli tú našu spresnenú volebnú prognózu približne o 01.00 h, ktorá sa líšila od volebných ziskov jednotlivých politických strán maximálne o 0,7 percenta a takmer presne odhadla počty mandátov,“ tvrdí Slosiarik. Agentúra podľa neho s dátami zverejnenými o 22.00 h ďalej pracovala. „Ak politici sa na veci pozerajú tak povrchne, že o 22.00 sa niečo zverejní a potom sa už o to nebudeme zaujímať, ideme oslavovať, zavrieme centrálu a ideme domov, to je ich problém,“ argumentuje.


Na Slovensku sa v sobotu 10. marca 2012 uskutočnili predčasné parlamentné voľby. O priazeň voličov sa uchádzalo 26 politických strán. Na snímke volebná noc po 22. hodine v Liberálnom dome , sídle SaS v Bratislave. Vpravo líder SaS Richard Sulík.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Podľa exit pollu Focusu, ktorý zverejnil po uzavretí volebných miestností, získal Smer 39,6 percenta a KDH 9,9 percenta, ktoré malo v skutočnosti 8,8 percenta. Približne o dve percentá viac exit poll nameral SDKÚ-DS. Podľa oficiálnych výsledkov ju volilo 6,09 percenta voličov.